Heeft je partner al een afspraak voor vaccinatie tegen corona en wacht jij nog op een prik? Met deze sluipweggetjes kun je eerder een vaccin krijgen bij de GGD of huisarts

Echtparen die niet tegelijk een afspraak konden krijgen voor een coronavaccin worden soms toch tegelijk geprikt bij de GGD. Zo zijn er nog wat sluipweggetjes om eerder ingeënt te worden.

Huisartsen vaccineren 60-plussers in Leek

Huisartsen vaccineren 60-plussers in Leek Jan-Willem van Vliet

Eigenlijk moet iedereen rustig thuis afwachten op een brief. Maar toch zijn er voor 60-plussers een aantal manieren om iets eerder aan een coronavaccin te komen. Dat wil zeggen: eerder dan de officiële afspraak.

Zo gaan nogal wat echtparen of vrienden van 70 jaar en ouder samen naar een GGD-locatie omdat een van hen een afspraak heeft. Ook al is het bij het telefonisch of digitaal inboeken van de afspraak niet gelukt om de afspraak tegelijkertijd te krijgen, toch kan het in praktijk wel. Bij de GGD gewoon ter plekke even vragen of de partner ook een prik mag.

Woordvoerder Linda van der Heide van de GGD Drenthe bevestigt het. ,,Als iemand een afspraak heeft staan, maar op een andere dag, dan is er vaak wel wat mogelijk’’, zegt ze.

,,Veel echtparen komen samen. Het is dan handiger om ook meteen samen de prik te krijgen, dat begrijpen we heel goed. We hebben op de testlocaties vaak nog wel wat ruimte om de partner ook te vaccineren.’’ Maar ze waarschuwt: ,,Het kan dus alleen bij mensen die al een afspraak gepland hebben.’’

Online afspraak plannen

Een ander misverstand is dat iedereen maar lijdzaam moet afwachten tot er een brief in de bus komt. Iedereen die geboren is in 1951 of eerder, kan nu via de website coronavaccinatie-afspraak.nl een afspraak inplannen met zijn DigiD. Dat kan weken schelen.

Overigens lukt het soms ook om daar een afspraak in te plannen als je jonger bent, maar volgens de GGD’s worden die afspraken weer afgezegd. Er zijn voorbeelden van 70-minners die beweren dat ze gewoon via deze site een afspraak hebben gemaakt en zonder morren zijn geprikt door de GGD. Dat is alleen niet hoe het officieel zou moeten gaan, zeggen woordvoerders.

Huisartsen houden soms over

De groep van 60 tot 65 jaar wordt geprikt door de huisarts. In Drenthe is dat al twee weken bezig, in Groningen zijn de eerste huisartsen afgelopen weekeinde begonnen. Doordat er onrust is over de bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin komen wat meer mensen dan verwacht niet opdagen voor die vaccinaties. De huisartsen nodigen daarvoor in de plaats dan andere 60-plussers uit.

Maar dan blijft er soms aan het eind van de rit nog wat over, ook omdat sommige huisartsen erin slagen meer injectiespuiten te vullen uit een flesje. Er zijn huisartsen die daarvoor alvast 65-plussers uitnodigen, want de groep van 65 tot 70 jaar is immers nog niet aan de beurt.

Vaccinsollicitanten

AstraZeneca mag officieel alleen aan 60-plussers worden gegeven. Toch zijn er ook verhalen van Groningers en Drenten van beneden de 60 jaar die toch via de huisarts een prik hebben weten te ritselen. Huisartsen worden de laatste tijd vrij veel benaderd door patiënten die hopen dat ze zo’n vaccin krijgen. ,,Vaccinsollicitanten’’, noemt huisarts Harry Bulk in Ter Apel ze. De huisartsen hebben het vrij druk met dit soort vragen en verzoeken hun patiënten om gewoon rustig te wachten op een uitnodiging.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu