Heel Holland breit voor Groningen

Bijna dagelijks krijgt de Groningse kunstenares Agnes Bakker breiwerkjes in haar brievenbus. Afkomstig van mensen uit heel Nederland en bedoeld om een warme deken van te maken. Die moet in maart groot genoeg zijn om het kleinste huisje van Groningen, in Rottum, helemaal in te pakken.

De warme deken staat volgens Bakker symbool voor solidariteit met mensen in het aardbevingsgebied. De kunstenares trekt op met Milieudefensie. ,,Het belang van deze actie is niet te onderschatten. Groningers in het aardbevingsgebied hebben soms het gevoel dat de rest van Nederland geen idee heeft wat zij meemaken’’, vertelt Ike Teuling van Milieudefensie.

Het idee om de gedupeerden een hart onder de riem te steken, slaat aan. Bakker heeft de eerste twintig vierkante meter binnen. ,,Daarvan is het meeste, ik denk wel 18 vierkante meter, afkomstig van mensen uit het land. Vaak met lieve briefjes erbij.’’ De andere werkjes zijn gemaakt tijdens breicafés in de provincie Groningen. ,,We zijn in Losdorp en in Huizinge geweest en ook op het Hogeland College in Warffum’’, vertelt Bakker.

Om de deken groot genoeg te krijgen, is honderd vierkante meter nodig. Er volgen de komende tijd daarom nog meer breicafés. Ook ontstaan spontane acties, zoals op een basisschool in Emmen, in een museum en bij een breiclub in Amsterdam.

Op de foto: Leerlingen van het Hogeland College in Warffum tijdens een breicafé met kunstenares Agnes Bakker uit Groningen (helemaal links). (Foto: Annet Eveleens)

Nieuws

Meest gelezen

menu