Kan heel Onstwedde worden verwarmd dankzij zoutkoepel? Proefboring moet duidelijk maken of 1200 huishoudens met aardwarmte van het gas af kunnen

De zoutpijler in de diepe bodem onder Onstwedde kan op termijn mogelijk het hele dorp verwarmen, te beginnen met het plaatselijk zwembad. Een proefboring door geothermiespecialist LTA Energy moet daarover duidelijkheid brengen.

Als het plan van geothermiespecialist LTA Energy slaagt, stapt niet alleen het Onstwedder zwembad 't Vlasmeer over op aardwarmte maar volgt op termijn het hele dorp.

Als het plan van geothermiespecialist LTA Energy slaagt, stapt niet alleen het Onstwedder zwembad 't Vlasmeer over op aardwarmte maar volgt op termijn het hele dorp. Foto: Huisman Media

Op 250 meter onder Onstwedde ligt een ondergrondse ‘zoutberg’ die tot 3 kilometer de aarde in gaat. Door het hoge geleidingsvermogen van zout dringt de warmte uit de diepe bodem ook door tot de bovenkant van zulke ‘diapieren’. Bodemonderzoek wijst uit dat de temperatuur daar kan oplopen tot 35 tot 40 graden.

Met zoutpijler pal onder dorp is winning aardwarmte simpel en goedkoop

Nieuws

menu