Heel veel vondsten bij afgraving wierde Adorp. 'Vondst van de dag is een benen naald', of toch niet?

Historische mantelspelden, aardewerk en speelschijfjes: archeologen vinden van alles bij de afgraving van de wierde ten noorden van Adorp.

De archeologen vinden zoveel, dat MUG Ingenieursbureau elke dag de vondst van de dag deelt op hun website. Een middenvoetsbeen van een paard bijvoorbeeld, of een spinklos. Donderdag dacht archeoloog André Pleszynski een benen naald te hebben gevonden. Dat bleek later toch een griffelbotje van een paard te zijn.

Archeologisch onderzoek

De wierde bij Adorp is een rijksmonument en is in de Romeinse tijd verlaten. Daarna werd de grond zo’n 1850 jaar gebruikt als weiland. Nu wordt er archeologisch onderzoek gedaan, omdat er een doorfietsroute tussen Winsum en Groningen wordt aangelegd.

Dat is een 3,5 meter breed fietspad van een kleine 10 kilometer met zo min mogelijk verkeerslichten en zoveel mogelijk voorrang op kruispunten. Het betonpad loopt van Winsum, via Sauwerd en Adorp naar de Walfridusbrug over het Van Starkenborghkanaal.

Naast het pad komt een watergang die dwars door de wierde snijdt. Daarom moeten de aanwezige bodemschatten veilig gesteld worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu