Vechtende hooligans in Groningen leveren heftige filmpjes op maar de binnenstad van Groningen stond niet in brand

Een heftige, maar korte knokpartij in de Grote Kromme Elleboog in de binnenstad van Groningen heeft de politie zaterdagavond handenvol werk bezorgd.

Vechtende hooligans uit Groningen en Duitsland zorgden zaterdag voor onrust in de binnenstad: de politie heeft meerdere verdachten in het vizier.

Vechtende hooligans uit Groningen en Duitsland zorgden zaterdag voor onrust in de binnenstad: de politie heeft meerdere verdachten in het vizier. Still uit video

Aan het begin van de avond gingen aanhangers van FC Groningen op de vuist met supporters van Arminia Bielefeld. De clubs speelden zondag een vriendschappelijke wedstrijd in de Euroborg.

De gemeente Groningen wist vrijdag al van de komst van de Duitse aanhang en had laten weten dat zij bij de wedstrijd op zondag niet welkom waren in de stad. De gemeente zegt evenwel verrast te zijn door het feit dat de supporters zaterdag al in de stad waren. Direct na de vechtpartij werd in de binnenstad een noodbevel van kracht. Zo’n bevel geeft de politie tijdelijk extra bevoegdheden mensen aan te houden om daarmee rellen te voorkomen.

Geen incidenten op zondag

Na de vechtpartij was het zaterdagavond enige tijd onrustig in de binnenstad, maar ongeregeldheden bleven uit. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Zondag verliep zonder incidenten. Er was wel extra politie op de been.

Van de vechtpartij verschenen al heel snel twee filmpjes op sociale media, gemaakt door bewoners in de straat. Op één filmpje is zelfs te horen dat een bewoonster 112 belt (,,waarom nemen ze nou niet op’’). De beelden zijn heftig: mannen proberen elkaar te slaan en te schoppen en er vliegt nogal wat terrasmeubilair door de lucht. Café Mulder sloot vroegtijdig de deuren.

Ongeregeldheden duurden nog geen twee minuten

Door de heftigheid van de beelden en de snelheid waarmee die werden verspreid, ontstond op sociale media ten onrechte het beeld dat de binnenstad van Groningen zaterdagavond werd geteisterd door rellen. Verreweg de meeste bezoekers kregen er niets van mee. De ongeregeldheden die er wel waren, duurden nog geen twee minuten.

De politie wilde zondag geen antwoord geven op de vraag of ook de politie was verrast door de aanwezigheid van enkele tientallen Bieleveld-supporters met kwade bedoelingen. De politie: ,,Als de gemeente zegt dat ze waren verrast, is dat voor hun rekening.’’

Verkenners van de Z-side op de fiets

Meerdere getuigen meldden dat Duitse voetbalsupporters (in het zwart gekleed) zich vanaf een uur of vijf verzamelden in café De Keyzer en in café Mulder. De vechtpartij zou zijn afgesproken. Een van de getuigen (die niet met naam en toenaam wil worden geciteerd) zegt: ,,Ik kom al vijftig jaar bij de FC. Wat mij opviel was dat ik jongens van de Z-side vier, vijf keer langs zag fietsen, als een soort verkenners.’’

De mevrouw aan de andere kant van de lijn

De getuige zegt dat hij om kwart over zes, ruim voordat het misging, de politie heeft gebeld. ,,Ik vond het niet ernstig genoeg voor 112. Dus belde ik het algemene nummer. Ik had niet het idee dat de mevrouw aan de andere kant van de lijn, ze zat in een callcenter in Den Haag, goed begreep waar het om ging. Ik ben nu wel benieuwd wat er met zo’n telefoontje gebeurt.’’

De politie: ,,Ook dat gaan we uitzoeken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu