Heidi Renkema nieuwe directeur Museum aan de A in Groningen. Huidig directeur Museum Wierdenland in Ezinge start 1 maart

Heidi Renkema voor het Gotisch Huis en Canterhuis. Foto: Han Santing

Heidi Renkema volgt Jan Wiebe van Veen op als directeur van Museum aan de A (nu nog: Noordelijk Scheepvaartmuseum) in Groningen. De raad van toezicht van het museum heeft haar per 1 maart 2021 benoemd.

Jan Wiebe van Veen verlaat het museum 1 januari 2021, na 33 jaar. In de tussenliggende periode nemen adjunct-directeur Wicher Kerkmeijer en Merijn Vos, kwartiermaker, de directeurstaken maanden waar.

Directeur Museum Wierdenland in Ezinge

Heidi Renkema (1977) is geboren in Winschoten en groeide op in Loppersum en Zeerijp. Ze deed de masterstudie biologische landbouw in Wageningen, en werkte daarna jarenlang als onderzoeker en projectcoördinator in nationaal en internationaal opererende natuurorganisaties. De afgelopen vijf jaar was ze directeur van Museum Wierdenland in Ezinge.

Renkema heeft zin in haar nieuwe functie. ‘Museum aan de A kan bij uitstek de plek worden waar gewezen wordt op het unieke karakter van de Groninger provincie met schitterende oude landschappen, kerken, borgen, wierden, dijken, kloosters en boerderijen’, stelt zij in een persbericht.

Ze is ervan overtuigd dat Museum aan de A een rol moet spelen in het vergroten van kansen voor jongeren. ‘De geschiedenis van Groningen is veel rijker en interessanter dan vaak wordt gedacht. Historische kennis, verbondenheid met de omgeving, inzicht in het grotere verhaal en een solide ‘sense of place’ kunnen allemaal bijdragen aan gevoelens van trots en eigenwaarde en die kunnen weer een opstapje of zelfs een springplank vormen naar zelfontplooiing.’

Museum aan de A

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum wordt het historisch museum van Stad en provincie en krijgt een andere naam: Museum aan de A. Deze transitie wordt gefaseerd uitgevoerd. Zo is museumcafé Het Pomphuis aan de Kleine der A in september al officieel geopend.

Het museum krijgt een nieuwe vaste opstelling en wordt een historische ontmoetingsplek voor mensen en instellingen op het gebied van de Groninger geschiedenis en identiteit. Ook wordt het een leer-werkplek voor Noorderpoortstudenten.

Samenwerkingspartners zijn de Groninger Archieven, Noorderpoort en het Groninger Museum.

Nieuws

Meest gelezen

menu