Helft bewoners van 23 verdiepingen hoge Tasman-woontoren in Groningen zitten al een dag lang zonder liften

Foto: 112 Groningen

De helft van de 75 meter hoge Tasmantoren in Groningen zit al sinds dinsdagmiddag zonder liften. Specialisten van Mitsubishi Elevator Europe zijn naar Groningen gekomen om het euvel te verhelpen.

De toren staat aan de Regattaweg schuin tegenover de Oostersluis op de kruising van het Van Starkenborghkanaal en het Eemskanaal. Het appartementencomplex is gebouwd als een omgekeerde U met twee ‘poten’, die alleen op de bovenste drie verdiepingen met elkaar in verbinding staan.

Dinsdagmiddag bleef een van de twee liften van de rechterhelft - vanaf de hoofdingang bezien - op de achtste verdieping bleef hangen. ,,Toen die lift weer in beweging werd gebracht, brandden de transformatoren van deze en de andere lift aan deze kant door”, vertelt bewoonster (19de verdieping) Rianne van Dijken.

,,Sindsdien zijn beide liften buiten werking. Inmiddels zijn specialisten van Mitsubishi Elevator Europe naar Groningen gekomen, zelfs uit Duitsland, om de storing te verhelpen.”

Transformatoren doorgebrand

Tot calamiteiten heeft dit niet geleid. Het is vooral lastig, vindt Van Dijken: ,,De toren telt 23 verdiepingen... Bewoners kunnen gelukkig nog wel gebruik maken van de oversteek op de twintigste verdieping, maar dit lost niet voor iedereen iets op.”

,,Bovendien willen we heel graag weten hoe het kan dat de transformatoren doorgebrand zijn. Dat schijn n ooit te gebeuren. Maar nu dus wel. En we hebben aan de andere kant dezelfde liften; we hebben vier liften in totaal.”

Van Dijken, een van de zeven contactpersonen (de zogenoemde piketleden) van de Tasmantoren, heeft van een van de liftmonteurs gehoord dat alles op alles wordt gezet om een van de liften woensdag nog in beweging te krijgen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu