Help, de molenaar dreigt te verdwijnen

Foto: Jan Zeeman

Een aantal molens in Midden- en Oost-Groningen dreigt de komende jaren door een tekort aan molenaars op slot te gaan. De molenstichting zoekt vers bloed.

Als de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen (MSMOG) niet snel begint met het opleiden van molenaars, dreigen molens over twee jaar in de mottenballen te belanden.

De stichting beheert en onderhoudt twaalf molens. Daarop zijn zestien molenaars actief. Soms stopt er een in verband met leeftijd of ziekte. Een ander wordt gedwongen tijd vrij te maken voor dringender zaken. Zo dreigen molens in Noordbroek, Kolham en Harkstede de komende jaren verweesd te raken.

Spoed

,,Wij zoeken met spoed mensen die de opleiding tot molenaar willen volgen’’, zegt Reint Huizenga, voorzitter van de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen. ,,Als we niet in actie komen, staat een aantal molens over een jaar of wat stil.’’

Het zou helemaal mooi zijn als jonge mensen, zowel mannen als vrouwen zich aanmelden als leerling-molenaar. ,,Een vrouw op de molen zou prachtig zijn, maar een leerling-molenaar moet voor alles affiniteit hebben met molens.’’

De aspirant-molenaar moet technisch onderlegd zijn, oog hebben voor de veiligheid in en om de molen en zich sterk maken voor het behouden van cultureel erfgoed. ,,Voor wie zich daar sterkt voor wil maken zijn er bij ons mogelijkheden.’’

De doelstelling van de MSMOG is het behouden en laten draaien van de molens. ,,Wij streven naar zo’n twintig molenaars’’, zegt Huizenga. ,,De opleiding duurt twee tot drie jaar, afhankelijk van hoe snel je wilt, en is een mengeling van theorie en praktijk. De praktijklessen zijn op zaterdag, op de opleidingsmolens van de MSMOG: De Groote Polder aan de Groenedijk in Slochteren en de Noordermolen in Noordbroek.

Passie

De molenaars zijn binnen de stichting de belangrijkste vrijwilligers en voor het publiek het gezicht van een molen. Vaak werkt hij of zij in het weekend, op zon- en feestdagen. Het merendeel van de molens is op weekdagen gesloten. ,,Molenaars komen in soorten en maten en benaderen hun passie vanuit een eigen belevingswereld’’, weet Huizenga.

Voor wie molenaar of molenaarster worden een stap te ver is, bestaat de mogelijkheid om molengids te worden. De molengids geeft rondleidingen in de molens.

Nieuws

Meest gelezen

menu