Helpen hallucinerende paddo's tegen depressiviteit? Het UMCG zoekt proefpersonen die al langer kampen met neerslachtige gevoelens

Hallucinerende paddestoelen werken mogelijk tegen hardnekkige depressie. Foto: Corné Sparidaens

Kunnen mensen die kampen hardnekkige depressiviteit worden geholpen door hallucinerende paddestoelen te eten? Dat willen onderzoekers van het UMCG uitzoeken.

Voor het experiment zijn de wetenschappers op zoek naar proefpersonen bij wie in de huidige depressieve periode minstens twee soorten antidepressiva niet of nauwelijks hebben gewerkt. Volgens het UMCG is hardnekkige, therapieresistente depressie een groot probleem voor patiënten. Daarom is het belangrijk om nieuwe behandelingen te ontwikkelen.

Psychedelische drugs

Psychedelische drugs, zoals paddestoelen of truffels, bieden daarbij een mogelijke uitkomst. De afgelopen jaren verschenen al een aantal onderzoeken waaruit blijkt dat psychedelica een goed effect hebben op depressieve klachten. Psilocybine, het werkzame stofje in paddo’s en truffels, verandert tijdelijk je bewustzijn en waarneming. Hierdoor kun je dingen tijdelijk anders kan zien, voelen of horen.

De proefpersonen worden vooraf gescreend en tijdens de experimenten met paddo’s begeleid door een speciaal getrainde professional. Het UMCG raadt af thuis zelf te gaan experimenteren met paddo’s als therapeutisch middel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu