Hemelvaartsmarkt Eenrum een begrip

Kor Kemper uit Zuidbroek demonstreert in Eenrum hoe je het huis blinkend schoon kan houden. Foto: Peter Wassing

Wat het geheim is weet niemand, maar de Hemelvaartsmarkt van Eenrum is ieder jaar weer een succes. Gisteren met zo’n 20.000 bezoekers voor de 41ste keer.

Het zag er even dreigend uit, gisterochtend. Het zou toch niet heel de dag blijven regenen? Tegen het einde van de ochtend werd duidelijk dat het goed zou komen. De 41ste editie van de Hemelvaartsmarkt van Eenrum zou er eentje worden zoals ze het er graag zien. Gezellig, divers en goed bezocht.

Loterij

De markt bood niet alleen koopwaar, maar liet ook zien wat het actieve dorp te bieden heeft. Een voetbalclub bijvoorbeeld die dit jaar honderd jaar bestaat en grootse plannen heeft. Het sportcomplex is dringend aan renovatie toe. Het benodigde geld moet op een bijzondere manier binnenkomen: de voetbalclub verloot een vakantiewoning ter waarde van 150.000 euro.

Margreet Stuurwold, vrijwilliger bij de club, legt uit: ,,Je koopt een lot van 98 euro. Er moeten minimaal 6000 loten worden verkocht om de loterij door te laten gaan. De trekking is in oktober.’’

De markt is een welkome gelegenheid om het langslopende publiek te verleiden. En wie geen vakantiehuis wil winnen, kan altijd nog voor de tweede prijs gaan: een splinternieuwe auto.

De 125 kramen slingeren zich door de straten van het dorp. Is het een goede markt? De Groninger koopman Durga Das vindt van wel: ,,Het is een mooie markt.’’ Hij verkoopt wierook, petjes en T-shirts. ,,Ik kom al 35 jaar in Eenrum.’’ Concurrentie heeft hij wel: het aanbod van kleding is groot op de markt.

Suikerbolletjes

In molen De Lelie wordt brood gebakken van meel van korenmolen Joeswert in Feerwerd. De bakkers zijn vrijwilligers van Het Groninger Landschap, eigenaar van De Lelie. Sineke Zijlstra vertelt dat ze ’s ochtends om zeven uur is begonnen met het maken van het deeg. ,,Dat vraagt tijd, want we gebruiken verse gist.’’ De opbrengst: warme chocoladebroodjes, pizzabroodjes en suikerbolletjes met kaneel. En de opbrengst daar weer van: voor het onderhoud van de molen.

Verscholen in een schaftkeet in de Raadshuisstraat zit Sebastiaan Lonsain, penningmeester van het organiserende comité. Zijn taak op dit moment: via de geluidinstallatie reclameboodschappen voorlezen die marktkooplieden ’s ochtends hebben ingeleverd. Voor 5 euro wordt de boodschap vijftien keer herhaald. ,,Het levert wat inkomsten op’’, zegt de penningmeester. ,,Maar aan het einde van de rit houden we weinig over. En dat is ook de bedoeling. We hoeven er niet aan te verdienen.’’

Bierpompen

Blijft de Hemelvaartsmarkt Eenrum altijd bestaan? Ria Haverkamp is van de commissie ‘gunning’. ,,Jazeker, deze markt is een begrip. Ik zie wel dat de oudere generatie onder de marktkooplieden afneemt, terwijl daar weinig jongeren voor in de plaats komen. Maar er komen wel nieuwe producten bij.’’

Wat ook goed loopt zijn de bierpompen. Die zijn sinds een paar jaar gekoppeld aan een sluitingstijd: om half zes gaan ze dicht. In het verleden leidde het bier in Eenrum nog wel eens tot geruzie en gemat.

Nieuws

Meest gelezen

menu