Henk Kuipers (voorheen No Surrender) weigert bij afwezigheid advocaat 800 vragen te beantwoorden

Henk Kuipers en zijn advocaat Roy van der Wal. Foto: Rob Zijlstra / DVHN

Henk Kuipers, voormalig leider van motorclub No Surrender, weigerde dinsdagochtend als getuige vragen te beantwoorden in de rechtszaal. Na een uurtje stuurden de rechters Kuipers naar huis.

De voormalige voorman van de motorclub uit Emmen was opgeroepen om te getuigen in de strafzaak van medeverdachte Theo ten V. uit Klazienaveen. Umut Ural, de raadsman van Ten V., heeft ruim 800 vragen die hij aan Kuipers wil voorleggen. Aanvankelijk had hij meer dan 1000 vragen.

De strafzaken tegen de vier voormalige leiders van de club verlopen allesbehalve soepel. Vorig jaar had de zaak - volgens planning - al afgerond moeten zijn. De vraag is nu of het proces dit jaar tot een einde kan worden gebracht. Het proces is in maart 2018 begonnen.

Complicaties

Een van de complicaties van dit moment is dat Kuipers kampt met gezondheidsklachten. Hij is vorige week geopereerd en zou rust moeten nemen om te herstellen. Onder protest was hij vanochtend wel in de rechtszaal aanwezig. Zijn advocaat Roy van de Wal was er evenwel niet. Kuipers wil wel antwoord geven op vragen, maar alleen in het bijzijn van zijn advocaat.

Nadat Kuipers was heengezonden, herhaalde advocaat Umut Ural zijn verzoek dat hij Kuipers ruim 800 vragen wil stellen. Ural: ,,Ik ben er niet op uit het proces te vertragen. Plan maar een zaterdag in. Ik ben elke zaterdag beschikbaar.’’

Eind september

Het Openbaar Ministerie (OM) kan pas rekwireren (bewijs presenteren, strafeisen formuleren) na het door de rechtbank toegewezen getuigenverhoor van Kuipers. De verwachting is dat de strafzaken tegen in totaal vijf verdachten eind september kunnen worden voortgezet.

Het Openbaar Ministerie is zeer ontstemd over de gang van zaken. Volgens de officier van justitie wordt het proces doelbewust getorpedeerd door de raadsman van Kuipers. Het OM heeft de rechtbank gevraagd het getuigenverhoor te schrappen. Advocaat Ural verzet zich daartegen. De rechtbank hakt in de loop van de dag de knoop door.

Verbolgen

Verdachte Theo ten V. volgde de ontwikkelingen vanochtend zwijgend. Ook hij is ontstemd. ,,Ik zit hier voor Jan met de korte achternaam. Ik ben weer komen opdraven, maar ik doe hier niet meer aan mee. Het duurt me allemaal veel te lang.’’


UPDATE 13.30 UUR

WRAKING De rechtbank heeft zojuist besloten het getuigenverhoor in de zaak van Theo ten V. te schrappen. Advocaat Umut Ural liet daarop weten dat hij met zijn cliënt gaat overleggen over een eventuele wraking van de rechtbank. Mocht wraking niet slagen, dan overweegt Ural de verdediging uit protest neer te leggen. Dat zal een verdere vertraging van het proces opleveren.
In de loop van dinsdagmiddag wordt duidelijk wat hij gaat doen.

Nieuws

Meest gelezen

menu