Hennepteelt in 'clean rooms' in streng bewaakte wietfabriek in Groningen (en meer over de wietproef)

Groningen krijgt wellicht een legale ‘wietfabriek’, waar jaarlijks bijna 10.000 kilo wiet wordt geproduceerd. Hoe zit dat precies?

Artist Impression van wietfabriek van QATI Group op Westpoort in Groningen.

Artist Impression van wietfabriek van QATI Group op Westpoort in Groningen.

Waarom komt er ineens een legale ‘wietfabriek’ naar Groningen?

In Nederland wordt het gebruik van wiet en hasj al decennialang gedoogd. De verkoop in coffeeshops wordt toegestaan, maar de bevoorrading aan de achterdeur is verboden. Ook het kweken van wiet is illegaal. Dat is juridisch een lastig verhaal. Een deel van de politiek zit daarmee al jarenlang in zijn maag. Er komt nu eindelijk een proef in tien gemeenten, waar legale en gecontroleerde wiet wordt verbouwd en verkocht in coffeeshops. De gemeente Groningen doet er ook aan mee. De proef, waaraan landelijk zeventig coffeeshops deelnemen, duurt minstens vier jaar.

Hoe ziet die proef eruit?

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een proef uitgezet, waarvoor 147 partijen uit binnen- en buitenland zich hebben aangemeld. Na een voorselectie zijn daarvan 39 overgebleven. Hiervan zijn donderdag tien partijen ‘ingeloot’. John Meijers uit Beerta werd uitgeloot, maar QATI, een team uit Oost-Groningen, mag wel meedoen. Eerst moet het zich onderwerpen aan een Bibob-onderzoek. Er wordt dan gekeken of de deelnemers bonafide zijn. In februari maakt het ministerie het resultaat van het onderzoek bekend. Dan krijgen de partijen definitief groen licht.

Wie zijn de initiatiefnemers van QATI?

QATI (Quality Assurance To Innovation) bestaat uit zes aandeelhouders uit Stadskanaal, Oude Pekela, Veendam en Groningen. Het idee voor een wietfabriek is in 2017 ontstaan bij twee van hen die met elkaar bevriend zijn. Medeoprichter Gert Jan d’Haan is als vastgoedondernemer, met vooral woningen en winkels in de provincie Groningen in zijn portefeuille, de financier van de wietfabriek. Verder zijn er teeltspecialisten, een marketingdeskundige en een bedrijfsleider bij QATI aangesloten. Een van de teeltspecialisten heeft ervaring in de medicinale wietkweek.

Wat moeten we ons voorstellen bij een ‘wietfabriek’?

QATI heeft een optie genomen op een kavel op industrieterrein Westpoort in Groningen. Daar moet voor 16 miljoen euro een ‘high tech farm’ met een vloeroppervlak van 5500 vierkante meter verrijzen. De wiet wordt verbouwd in clean rooms , onder een constante temperatuur van 27 graden Celsius. Dat wordt gedaan volgens de methode van ‘vertical growing’ met meerdere kweekbakken boven elkaar. De verwerking en het inpakken gebeurt volautomatisch. De vijf oogsten per jaar moeten 9500 kilogram wiet opleveren. De wietfabriek wordt extra beveiligd. De wiet en hasj wordt met bewaakt transport (vergelijkbaar met geldwagens) naar de coffeeshops vervoerd.

Wat vinden Groninger coffeeshops van de komst van een wietfabriek?

Dat wisselt. De fabriek wordt door een medewerker van een shop in de Papengang in Groningen bestempeld tot een ‘Makro voor wiet’. De komst van de fabriek zou ten koste gaan van de werkgelegenheid in coffeeshops omdat de waren voorverpakt worden. Verder voelt deze coffeeshop zich niet verplicht om wiet van deze fabriek af te nemen. Er komen elders in het land nog negen andere concurrerende ‘kwekerijen’. Maar er is ook lof vanuit coffeeshops Reykjavik en De Vliegende Hollander. Die zijn blij dat de aanvoer eindelijk legaal wordt en dat de kwaliteit van de wiet straks wordt gewaarborgd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu