Dennis ging van Amsterdam naar het Groninger platteland en werd gepakt met een hennepkwekerij. Nu staat hij voor de rechter en zegt hij uit het leven te stappen zodra zijn papegaai sterft

Hij wilde Amsterdam achter zich laten en hobbyboer worden, weg van de mensen, weg van de drukte om hem heen. Het boerderijtje dat even buiten Ezinge te koop stond, kwam als een geschenk. Binnenkort gaat de 46-jarige Dennis er een einde aan maken. Aan zijn leven.

Vrouwe Justitia in de rechtbank van Groningen

Vrouwe Justitia in de rechtbank van Groningen Rob Zijlstra / DVHN

Er ontspon zich maandagochtend een triest verhaal in de rechtszaal waar de in Amsterdam geboren Dennis zich als verdachte moest verantwoorden. In november 2019 deed de politie een inval in zijn boerderijtje en ontdekte er een hennepkwekerij.

De inval volgde op een onderzoek na een anonieme tip dat er een drugslaboratorium in het pand was ondergebracht. Het bleken 410 hennepplantjes.

Dennis zegt dat de kwekerij zijn idee was, zijn initiatief. Ergens in 2017 was hij begonnen. De politie plaatste daar vraagtekens bij en die vraagtekens verschenen maandag ook in de rechtszaal. Was hij vanuit Amsterdam naar Noord-Groningen gestuurd door hennepcriminelen om de kwekerij te bemensen?

Jullie weten wel beter

De verdachte zegt dat hij alle schuld op zich neemt, dat hij het heeft gedaan. Hij alleen. Bij het opzetten was er een beetje hulp, maar daarna niet. Eenmaal zegt hij: ,,Jullie weten net als ik natuurlijk wel beter. Maar ik ga niemand verlinken.’’

Dat hij met deze opstelling ook volledig opdraait voor het bedrag dat het Openbaar Ministerie wil ontnemen - de drugswinst - accepteert hij. De rekening: 378.635,50 euro.

Waar al dat geld is gebleven? Dennis kan het niet vertellen. In luxe leeft hij niet. Hij is teruggekeerd naar Amsterdam, staat ingeschreven op het adres waar de Vakbond voor Daklozen huisvest. Hij slaapt in een auto, tot half vier in de ochtend. Dan gaat hij naar zijn werk. Kantoren schoonmaken.

Verlinken kan dodelijk zijn

Het woord ‘katvanger’ valt niet, maar iedereen in de zaal denkt het wel. Verlinken kan in hennepkringen dodelijk zijn.

Maar het zit iets anders. Dennis vertelt dat hij al sinds zijn tiende psychische problemen heeft, dat er bij hem sprake is van schizofrenie en dat hij destructief is. Dat hij zichzelf te gronde richt. Stemmen in zijn hoofd. ,,Ik had graag een ander leven gehad, maar het zit er niet in.’’ Zijn verslaving (softdrugs) helpt hem ook niet echt. Heel zijn familie is verslaafd, al generaties. ,,Ik heb een verrot dna.’’

De officier van justitie zegt dat de verdachte er bewust voor kiest alle schuld op zich te nemen. ,,Dat is zijn keuze, dan kan ik niet zo veel.’’ Ze eist een werkstraf van 200 uur en het betalen van 378.635,50 euro.

Het maakt hem niet meer uit

Dennis wil niet dat zijn advocaat hem verdedigt. Want of hij nou heel veel geld moet betalen, of ietsje minder, het maakt hem niet zo veel uit. Hij is bezig met het einde. Hij heeft alles al geregeld, inclusief de begrafenis.

Een van de rechters: ,,U maakt het wel moeilijk voor ons. En bovenal, u maakt het voor uzelf erg onrechtvaardig.’’
Dennis: ,,Dat is mijn eigen zaak, maar toch bedankt.’’

Wanneer het einde er voor hem moet zijn, is nog ongewis. Hij heeft vrijwel al zijn sociale contacten verbroken. Het enige dat hij nog heeft is een papegaai. Zolang zijn papegaai leeft, zal hij er voor zorgen. Daarna is het klaar.

De rechtbank doet op 1 februari uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu