Herdenking Vrouwenmars uit Tweede Wereldoorlog krijgt vervolg: 9 april wordt tweede deel van Groningen naar Grijpskerk gelopen en daar blijft het niet bij

Vorig jaar werd de Vrouwenmars van Westerbork naar Groningen gelopen. Op 9 april aanstaande de 25 kilometer van Groningen naar Grijpskerk. Foto: Marcel Jurian de Jong

116 vrouwelijke politieke gevangenen zaten in april 1945 opgesloten in kamp Westerbork. Met de bevrijding in zicht werden zij op mars gestuurd. Die gebeurtenis werd in 2021 al herdacht met een nieuwe Vrouwenmars, op 9 april volgt een tweede deel.

De vrouwen kwamen in de Tweede Wereldoorlog vanuit verschillende gevangenissen zoals de Koning Willem ll Kazerne in Apeldoorn, het huis van bewaring in Zwolle, Groningen en Doetinchem. Zij waren door de Duitsers gearresteerd vanwege vermeende verzetsactiviteiten. Met de geallieerden in aantocht werden deze vrouwen in de nacht van 11 op 12 april op mars gestuurd met een groot aantal bewakers.

Oorlogs- en Verzetsmuseum

Om zo min mogelijk op te vallen liepen ze alleen ’s nachts. Na vier nachten lopen werden de vrouwen bij Grijpskerk vrijgelaten. Die gebeurtenis werd in 2021, in het kader van 75 jaar bevrijding, herdacht met een nieuwe Vrouwenmars. Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) gaf de organisatie van Tocht om de Noord opdracht om de Vrouwenmars als eenmalige wandeltocht te organiseren.

Terugkerend evenement

Rixt van Gosliga en Janneke Cazemier - deelnemers van de tocht in 2021 - hebben het initiatief genomen om, samen met het OVCG , de wandeltocht jaarlijks te organiseren. De wandeltocht werd in 2021 gelopen vanaf kamp Westerbork naar het Huis van Bewaring in Groningen. Dit jaar wordt het tweede deel gelopen, namelijk van Groningen naar Grijpskerk, waar de vrouwen in 1945 vrijgelaten werden. Onderweg komen de deelnemers meer te weten over de plekken waar de 116 vrouwen langs liepen.

Wie mee wil doen kan zich opgeven via het OVCG. Op de site staat het inschrijfformulier .

Nieuws

menu