Herdenking Vrouwenmars uit Tweede Wereldoorlog krijgt vervolg: 9 april wordt tweede deel van Groningen naar Grijpskerk gelopen en daar blijft het niet bij

Vorig jaar werd de Vrouwenmars van Westerbork naar Groningen gelopen. Op 9 april aanstaande de 25 kilometer van Groningen naar Grijpskerk.

Vorig jaar werd de Vrouwenmars van Westerbork naar Groningen gelopen. Op 9 april aanstaande de 25 kilometer van Groningen naar Grijpskerk. Foto: Marcel Jurian de Jong

116 vrouwelijke politieke gevangenen zaten in april 1945 opgesloten in kamp Westerbork. Met de bevrijding in zicht werden zij op mars gestuurd. Die gebeurtenis werd in 2021 al herdacht met een nieuwe Vrouwenmars, op 9 april volgt een tweede deel.

De vrouwen kwamen in de Tweede Wereldoorlog vanuit verschillende gevangenissen zoals de Koning Willem ll Kazerne in Apeldoorn, het huis van bewaring in Zwolle, Groningen en Doetinchem. Zij waren door de Duitsers gearresteerd vanwege vermeende verzetsactiviteiten. Met de geallieerden in aantocht werden deze vrouwen in de nacht van 11 op 12 april op mars gestuurd met een groot aantal bewakers.

Oorlogs- en Verzetsmuseum

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's