Herindelingsverkiezingen Eemsdelta gaan ook met de opnieuw aangescherpte regels gewoon door

Het coronavirus zorgt ervoor dat stemmen komende verkiezingen anders zal gaan dan voorheen. Foto: Archief ANP

De coronamaatregelen die dinsdagavond door het kabinet zijn aangekondigd hebben geen invloed op de herindelingsverkiezingen in Delfzijl, Appingedam en Loppersum.

De burgemeesters hebben voorafgaand aan de persconferentie gesproken met minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zij heeft aangegeven dat de aangescherpte maatregelen geen gevolgen hebben voor de verkiezingen.

Op 18 november mogen de inwoners van Delfzijl, Appingedam en Loppersum naar de stembus. Op 1 januari 2021 gaan de drie gemeenten samen verder als de nieuwe gemeente Eemsdelta.

Tal van maatregelen

Om de verkiezingen coronaproof te laten verlopen, worden er allerhande maatregelen genomen: zo hangen er kuchschermen, stemmers krijgen het rode potlood mee naar huis en op elk stembureau werkt een extra medewerker die ervoor zorgt dat de coronaregels worden nageleefd.

Een ander idee waar de bestuurders zich nog over buigen is het inrichten van bijzondere stembureaus. Het wachten is op de tijdelijke wet verkiezingen corona. Als die wet wordt aangenomen komen er 5 of 6 extra stembureaus in verzorgingstehuizen, zodat de kwetsbare bewoners daar veilig hun stem uit kunnen brengen. Zo’n bijzonder stembureau wordt tijdelijk opgebouwd en is drie uur geopend. De exacte openingstijden openingstijden worden nog bekend gemaakt aan de bewoners.

Bijzondere stembureaus

Wiemersheerd in Loppersum, Damsterheerd en Paasweide in Appingedam en Vliethoven en Betingestaete in Delfzijl zijn in beeld als mogelijke locaties voor zo’n bijzonder stembureau. De gemeente is nog met het Van Julsingha in Delfzijl in gesprek.

De extra lokalen komen bovenop het aantal stembureaus die toegankelijk zijn voor alle inwoners. Volgens een woordvoerder van de gemeente Delfzijl hebben zich genoeg mensen aangemeld om ook de eventuele extra stemlokalen te bemannen.

In totaal doen tien politieke partijen mee aan de verkiezingen. Het gebied telt ruim 37.000 stemgerechtigden en er zijn 29 zetels te verdelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu