'De jeugd van stad en ommeland kan gerust zijn', Sint Nicolaas arriveert in 1979 per stoomboot in Noorderhaven Groningen

Aankomst Sinterklaas, Noorderhaven, 1979. Foto: Frank Straatemeier, Groninger Archieven

Het Nieuwsblad van het Noorden schreef op 19 november 1979 ‘De jeugd van stad en ommeland kan gerust zijn. Sint Nicolaas met zijn gevolg heeft opnieuw zijn intocht in Groningen gehouden.’ Let op: komende zaterdag arriveert de goedheiligman per schip in de Zuiderhaven.

Via de Oosterhaven arriveert het bisschoppelijk gezelschap dat jaar op die zaterdagmiddag met de stoomboot Spanje aan de Noorderhaven Noordzijde. De Sint bestijgt daar z’n vertrouwde schimmel en in een feestelijke optocht gaat het door de binnenstad naar het nieuwe stadhuis. Muziekkorpsen, bereden politie, ponyclubs, een drumband, rijtuigen, en natuurlijk cadeauwagens vormen samen een bonte stoet.

Aankomst in Zuiderhaven Groningen

Komende zaterdag, exact 43 jaar na het maken van deze foto, komt de goedheiligman weer per schip naar Groningen. Rond 13.15 uur meert hij aan in de Zuiderhaven, waarna de rondgang door de stad begint. Daarna logeert Sint Nicolaas tot 5 december in een eigen kamer in Museum aan de A (opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum) waar iedereen vanaf zondag 20 november gratis een kijkje kan komen nemen. Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl .

Herinnerings in beeld brengt de geschiedenis van Groningen in beeld door de Groninger Archieven en Museum aan de A (opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum).