Alles beter dan Duits krijgsgevangene. Engelse soldaten 'The Harriers' trainen in 1917 op een winterse Hereweg te Groningen

Engelse geïnterneerden, Verlengde Hereweg, circa 1917. Foto: P. Kramer.

De Engelse soldaten op deze foto uit 1917 doen hun uiterste best om heel rustig te lopen maar toch een actieve uitstraling te hebben. Fotograaf Piet Kramer staat op een wagen en fotografeert nog net het hoofd van het paard mee.

Hoewel camera’s in die tijd al ruim binnen een seconde een scherpe foto konden maken, helemaal bij veel licht, zat een echte actiefoto er nog niet in.

Militairen waren populair bij de Groningers

De sportende militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog waren populair bij de Groningers. Voor de soldaten was alles beter dan Duits krijgsgevangene worden. Na hun vlucht naar het neutrale Nederland kwamen ze terecht in houten barakken achter de strafgevangenis aan de Hereweg, het Engelse kamp.

Bekwamen zich in het veldlopen

Allerlei takken van sport werden door de geïnterneerden beoefend. ‘The Harriers’ bekwaamden zich in het lopen over onverhard terrein, het veldlopen. Zo kwamen ze hun tijd door en trainden ze voor wedstrijden binnen en buiten Groningen.

De foto is gemaakt op de Verlengde Hereweg. Rechts op de achtergrond is nog bierbrouwerij Keizer Barbarossa in de Helper Kerkstraat te zien.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl .

Herinnerings in beeld brengt de geschiedenis van Groningen in beeld door de Groninger Archieven en Museum aan de A.