Tachtig glanzende glasbollen in 1981 in Stad. De melding 'van 21.00 - 8.00 niet storten' moet enige geluidsoverlast voorkomen

Zonnelaan, Groningen, circa 1985.

Zonnelaan, Groningen, circa 1985. Foto: Bureau Voorlichting gemeente Groningen, Groninger Archieven

Glanzend in de zon aan de Zonnelaan, bij Winkelcentrum Paddelpoel, staat de glasbol. Het is één van de tachtig bollen die in 1981 in de stad werden geplaatst. Al snel kwamen er meer.

Vlakbij supermarkten prijkten ze, voor iedere Stadjer goed bereikbaar. Het was voor de gemeente een hele klus om mensen zover te krijgen het glas naar de bollen te brengen. Wegwerpglas was erin gesleten, terwijl glas goed recyclebaar was, maar niet tussen het huisvuil.

Het Nieuwsblad van het Noorden meldt in 1982 dat zo’n veertig procent van het gebruikte glas in de stad in de glasbakken terecht komt. De opbrengst in Haren is veel hoger. Een bewustwordingscampagne moest ervoor zorgen dat de Groningers meer glas naar de containers brachten.

Geluidsoverlast van de glasbak

Omwonenden hadden soms geluidsoverlast van de glasbak. Daarom staat er op de bol ‘van 21.00 – 8.00 niet storten’ onder het hoog zittende gat. Een kind dat gezellig een flesje ‘meestort’ was er toen nog niet bij. Hergebruik van glas door statiegeld of de glasbak is tegenwoordig niet meer weg te denken. De huidige ondergrondse containers zien er iets zakelijker uit, maar zijn qua herrie wel weer zo vriendelijk.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl .

Herinnerings in beeld brengt de De geschiedenis van Groningen in beeld door de Groninger Archieven en Museum aan de A (opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum).