Woest uitziende kozakken en god van de handel in 1913. Viering 100 jaar Koninkrijk der Nederlanden in Korrewegwijk Groningen

Historisch-allegorische optocht, Korreweg, 1913. Fotograaf onbekend, Groninger Archieven

,,Wij vieren 100 jaar Koninkrijk der Nederlanden met een historisch-allegorische optocht en wij wenschen mooi weer.” Met die woorden werd de grootse herdenking in 1913 naar 10 september verplaatst.

De kans op droog weer op 30 november, de officiële datum, was natuurlijk aanzienlijk kleiner. Op die dag in 1813 verdreven de Russen de Franse soldaten van Napoleon uit Groningen.

Helemaal lukt het niet met het mooie weer; de dag begon met regen. Maar het klaart op en de Kozakken lopen met droog weer voorop in de optocht. Het Nieuwsblad van het Noorden meldt: ,,De meest merkwaardige en de algemeene aandacht trekkende groepen waren de Russische bevelhebber prins Paul Petrowisj Lapuchin met zijn staf en de woest uitziende kozakken.”

Ontwikkelingen in wetenschap, kunst en bedrijvigheid

De andere praalwagens laten de ontwikkelingen in wetenschap, kunst en bedrijvigheid zien die Groningen gedurende een eeuw heeft doorgemaakt. Op de foto god van de (graan-)handel Mercurius bovenop de wereldbol, met zijn gevleugelde helm en geflankeerd door korenschoven. Het betreft de wagen van Vereniging De Beurs (Korenbeurs). ‘s Avonds trekt de optocht nog een keer door de stad, nu met met fakkels en Bengaals vuur. En het blijft gelukkig droog.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl .

Herinnerings in beeld brengt de geschiedenis van Groningen in beeld door de Groninger Archieven en Museum aan de A.