Aftrap ESNS 2023. Groningen kent een lange traditie van festivals: op Sterren in het Park in 1986 vermaakt Rufus Thomas het publiek

Foto: Rufus Thomas, Stadspark, 1986

Foto: Rufus Thomas, Stadspark, 1986 Foto: Gerard Til, Groninger Archieven

Vanaf vandaag staat de stad Groningen weer bol van allerlei muzikale evenementen. Eurosonic Noorderslag (ESNS) barst los. Stad had overigens meerdere aansprekende muziekfestivals.
Lees meer over
Stad
Groninger Gezinsbode

Denk aan de Zomermanifestatie en Sterren in het Park. In de editie van 1986 stonden Boys & Hardtimes, The Mint Juleps én Rufus Thomas op de grote weide achterin het Stadspark. Alleen al met zijn cape, korte broek, met omslag, en witte bloklaarzen stal de Amerikaanse soulzanger de show.

Holland-België festival in cultuurcentrum De Oosterpoort

In hetzelfde jaar organiseerde de Stichting voor Pop Groningen het Holland-België festival in cultuurcentrum De Oosterpoort. Het was een soort wedstrijd tussen Nederlandse en Belgische popbands. Het werd een groot succes en het festival gaat in 1987 verder als Noorderslag. In 1995 werd het evenement uitgebreid met Eurosonic en zo ontstond ESNS. Daar bleef het niet bij. In 2007 kwam Grunnsonic er bij en in 2011 Eurosonic Air. Verder natuurlijk de uitreiking van de Popprijs, mét bierdouche, voor de degene die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.

PleuropSonic in het Oude RKZ

Sinds een jaar of tien vindt er ook een alternatieve ESNS plaats, het zogeheten PleuropSonic. Hier zijn ondermeer in het Oude RKZ muziekstromingen als metal en punk te horen.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl .

Herinnerings in beeld brengt de geschiedenis van Groningen in beeld door de Groninger Archieven en Museum aan de A (opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum).