Lege kades op de A. In de strenge winter van 1937 staat de schippersvrouw met blote 'arms' op een tjalk in de stad Groningen

Hoge der A en Lage der A, circa 1937. Fotograaf onbekend, Groninger Archieven

Op deze foto uit de jaren 30 zien we schepen vast in het ijs op de A. het betreft een strenge winter. Het motorschip Lelie aan de overkant is van schipper F. Westers Fzn., die waarschijnlijk niet helemaal toevallig zijn waladres in de Grote Leliestraat had.

De kades zijn leeg; met een dik pak sneeuw en het diep dichtgevroren is de foto een winterplaat bij uitstek. De winter is streng, al staat de schippersvrouw op de tjalk links met blote ‘arms’ voor het roefje. De onbekende fotograaf is waarschijnlijk aangedaan door de winterrust.

Kunstenaar-drukker H.N. Werkman

Al sinds eeuwen zijn de pittoreske Hoge en Lage der A een plaats van inspiratie voor fotografen en andere kunstenaars. Zo ook voor kunstenaar-drukker H.N. Werkman. Deze had zijn werkplaats in het grote pakhuis links op de foto. Wellicht heeft ook hij genoten van dit winterse beeld.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl .

Herinnerings in beeld brengt de geschiedenis van Groningen in beeld door de Groninger Archieven en Museum aan de A (opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum).