Vervuiling, overlast en geweld. Bewoners van het A-kwartier Groningen strijden in 1988 al jarenlang tegen de straatprostitutie

Visserbrug by night, 1988.

Visserbrug by night, 1988. Foto: Elmer Spaargaren, Groninger Archieven

Op een regenachtige avond fietsen mensen over de Visserbrug van de Hoge naar de Lage der A. Een onschuldig plaatje, maar schijn bedriegt.

De foto is genomen in 1988 toen de bewoners van het A-kwartier al jarenlang strijd voerden tegen de straatprostitutie. De treurig stemmende aanblik van vaak drugsverslaafde vrouwen en hun klanten zorgt daar voor een ongure sfeer. Vervuiling, verkeersoverlast en geweld zijn aan de orde van de dag.

Tippelzone openen, in 2019 weer sluiten

Na jaren van discussie en vergeefse pogingen tot verlichting van de overlast zorgt de gemeente voor een tippelzone. In 1998 wordt aan de Bornholmstraat een terrein als zodanig ingericht. Inclusief een ‘huiskamer’ voor verzorging en medische verpleging van de vrouwen.

In 2019 sluit ook deze plek en worden de kwetsbare vrouwen door verschillende instellingen opgevangen. De bedoeling is dat ze geholpen worden om aan de tredmolen van drugs en tippelen te ontkomen, een traject dat jaren kan duren.

Sekswerkers PROUD

De dag na Valentijnsdag is enige jaren geleden door de belangenvereniging van sekswerkers PROUD uitgeroepen tot hún Dag van de Betaalde Liefde.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl

Herinnerings in beeld brengt de geschiedenis van Groningen in beeld door de Groninger Archieven en Museum aan de A (opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum).