Herman Sietsma, de nieuwe NCG, kan meteen vol aan de bak

Herman Sietsma (64) de net aangestelde tijdelijke opvolger van Hans Alders als Nationaal Coördinator Groningen (NCG), kan vol aan de bak.

,,De problematiek moet kleiner gemaakt worden", zegt Herman Sietsma bij zijn aanstelling als Nationaal Coördinator Groningen. Foto: Duncan Wijting

,,De problematiek moet kleiner gemaakt worden", zegt Herman Sietsma bij zijn aanstelling als Nationaal Coördinator Groningen. Foto: Duncan Wijting

Zijn voorganger liet een bommetje ontploffen met de onthulling dat de NAM zich tegen de afspraken toch met de versterkingsoperatie bemoeit.

Een week is Sietsma op zijn tijdelijke post. Verwachtingen wil hij niet wekken. ,,Het versterkingsproces op gang brengen, de veiligheid verzekeren, dat is de kerntaak.” Er wacht een hoop werk, in korte tijd. Want hij is aangesteld voor de duur van slechts vier tot zeven maanden.

Deze zomer niet op vakantie

Met gedupeerden heeft hij nog geen contact gehad. Een door gasbevingen verwoest huis heeft hij nog niet van binnen gezien. Met de mensen van de NAM is slechts een kennismaking geweest. Met voorganger Hans Alders heeft hij 'een goed gesprek’ gevoerd.

Herman Sietsma is druk bezig zich in te werken. Daarvoor heeft hij zijn vakantie afgezegd. Dat leverde hem thuis niet de populariteitsprijs op.

'De samenleving van Nederland hoort dit heel zwaar te nemen'

Voor de populariteitsprijs gaat Sietsma ook niet in zijn rol als NCG. ,,Het is niet moeilijk om de aardbevingsproblematiek te vergroten. Ik wil het probleem kleiner maken. Hoe? Dat ga ik met alle betrokkenen bespreken. De NCG is geen goeroe die oplossingen heeft. Met het Rijk. de provincie, de gemeenten en de maatschappelijke organisaties moeten we zorgen dat de trein van de versterkingsoperatie weer gaat rijden.”

'Herstel vertrouwen is cruciaal'

Sietsma weet dat het vertrouwen van de betrokken inwoners zoek is. ,,Hoe gaan we dat herstellen, dat is de cruciale vraag.”

Sietsma kent Groningen al woont hij er al meer dan veertig jaar niet meer. Zijn voorouders komen uit Tjamsweer. Zijn ouders woonden in Zuidhorn. Sietsma ging als tiener met de fiets naar de Havo in Groningen. De schoolbanken bevielen hem slecht.

Hij liet zich na de middelbare school in de praktijk opleiden tot ambtenaar. Eerst in het archief van de provincie. Daarna in dienst van de toenmalige gemeente Adorp waar burgemeester Anne Sybesma (1925-2011) hem de fijne kneepjes van de ambtenarij leerde.

Tot voor kort volgde Sietsma de aardbevingskwestie ‘als geïnteresseerde’ in Groningen. ,,Ik zie het als een veel te laat onderkend fenomeen. Het heeft naast technische en sociale ook morele aspecten. De samenleving van Nederland hoort dit heel zwaar te nemen.”

'Een complexe urgente klus'

Sietsma moest diep nadenken toen hij gevraagd werd om de rol van NCG op zich te nemen.

,,Van alles wat ik gedaan heb, is dit misschien wel de meest complexe klus. Ik heb te maken met de bewoners, de gedupeerden, overheden en maatschappelijke organisaties. Dit is een urgente, complexe klus."

,,Dit werk moet gedaan worden met alle onzekerheden en onvoorspelbaarheden. Een operatie die in Nederland nog nooit heeft plaatsgevonden. Ik hoef niet te motiveren waarom ik dit doe. Dit komt me voor de voeten en ik ga de verantwoordelijkheid niet uit de weg.”

Sietsma stapt in op een bijzonder moment. Veel bewoners van het aardbevingsgebied verkeren in onzekerheid over de versterking. Cijfers en opvattingen veranderen voortdurend. Partijen zijn van de onderhandelingstafel weggelopen, de onduidelijkheid over de rol van NAM blijft. Er verkeren nog veel bewoners in onzekerheid.

,,Of dat acceptabel is? Er is heel veel in dit dossier wat we niet willen. We moeten maximaal aan de slag om dit op te lossen.”

Die oplossing ziet Sietsma in een betere samenwerking van alle betrokkenen. ,,Ik heb geen antwoord op alle bestuurlijke perikelen. Wel heb ik de expertise om een instituut in uitvoerende zin te maken waarbij de zaken zo belegd zijn dat iedereen beheersing van de problematiek heeft en voldoende verantwoordelijkheid heeft.”

Hij weet dat een periode van vier tot zeven maanden kort is, om resultaten te behalen. ,,Ik snap hoe gecompliceerd het is. Als ik niet slaag, is het balen voor mezelf maar vooral voor het gebied.” Toch gaat hij voor resultaat. ,,Ik ga me suf werken. Als je in deze positie zit, kan het niet anders."

Lees hieronder de aanstellingsbrief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu