Hersenstichting kent een miljoen euro toe aan hersenonderzoek van het UMC Groningen

Iris Sommer.

De Hersenstichting kent een miljoen euro toe aan professor dokter Iris Sommer van het UMC Groningen om te kunnen onderzoeken hoe de darmen ingezet kunnen worden in de strijd tegen hersenaandoeningen. Het is het hoogste bedrag dat de stichting ooit heeft toegekend aan één onderzoeksproject.

In het onderzoek worden de darmen van mensen met Parkinson, Alzheimer, schizofrenie of een bipolaire stoornis op natuurlijke wijze gemanipuleerd. Het doel is om ziekte gerelateerde symptomen te verminderen, het ziekteverloop positief te beïnvloeden en de mentale gezondheid te verbeteren. Als het onderzoek slaagt hebben bijna een half miljoen Nederlanders met een hersenaandoening hier direct profijt van.

Naar aanleiding van het dertigjarig bestaan van de Hersenstichting is het recordbedrag toegekend. In totaal zijn er 29 onderzoeksvoorstellen bij de Hersenstichting binnengekomen, waarna een top vijf is gemaakt. Het onderzoek van Iris Sommer is door een internationale hersenwetenschappers en patiënten als winnaar uitgekozen.

Nieuws

menu