Het Beeld van Groningen: Harm Buiter, de kersverse burgemeester van Groningen, ziet Abraham

Burgemeester Harm Buiter ziet Abraham. Foto: Groninger Archieven/persfotobureau D. van der Veen

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. In deze feestelijke aflevering een feestelijk verhaal.

Maar het jaar 1972 begint in eerste instantie slecht voor Harm Buiter. De kersverse burgemeester van de stad Groningen zit met een stevige griep thuis aan de Kamplaan.

De nieuwjaarsreceptie is daarom al afgelast en op de eerste raadsvergadering in het nieuwe jaar zal hij afwezig zijn. Maar op acht januari breekt de zon door. Buiter is herstellende en viert zijn vijftigste verjaardag.

Geheel onverwacht komt een afvaardiging van de gemeentelijke afdeling voorlichting op bezoek met de onvermijdelijke Abraham. Voorlichter Dick Monningh fatsoeneert de pop terwijl mevrouw Buiter vol belangstelling toekijkt.

Het hoofdje van de Abrahampop is in elkaar geknutseld door leerlingen van de School voor Handenarbeid en de kleding is genaaid door de echtgenote van Monningh. En het lichaam? Dat hoefde niet te worden gemaakt, daarvoor volstond een goede fles wijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen
menu