Het Groninger Landschap neemt drie rijksmonumenten over van de NAM

Occo Reintiesheert in Stedum.

Plaats Melkema in Huizinge, boerderij Occo Reintiesheert in Stedum en boerderij De Haver in Onderdendam worden binnenkort eigendom van Het Groninger Landschap.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij, die de drie rijksmonumenten nu nog in bezit heeft, betaalt drie miljoen euro aan Het Groninger Landschap om de kapitale boerderijen te restaureren en de komende dertig jaar te onderhouden.

Dat zijn Het Groninger Landschap en de NAM overeengekomen na een lange periode van onderhandelingen.

Slechte staat

De drie boerderijen hebben het moeilijk. Plaats Melkema kampt bijvoorbeeld met veel aardbevingsschade en achterstallig onderhoud. Lekkages, muren staan scheef en het rieten dak is hard aan vernieuwing toe.

Het voorhuis van de Occo Reintiesheert loopt risico bij aardbevingen. Versterken is geen optie. De verbouwing die daarvoor nodig is, is zo ingrijpend is dat originele elementen als de sierplafonds en de houten vensterbanken erbij verloren zouden gaan.

Voorhuizen leeg, wonen in de schuur

De bakstenen voorhuizen van de boerderijen zijn zwaar en daardoor niet veilig bij een aardbeving, zegt directeur Marco Glastra van Het Groninger Landschap. "De schuren erachter, met hun houten gebinten, kunnen veel beter tegen trillingen."

Het Groninger Landschap gaat de drie boerderijen daarom verbouwen. De voorhuizen blijven de komende jaren leeg staan en in de schuren worden woonruimtes gemaakt. Zo kunnen er toch mensen in de rijksmonumenten wonen.

Moeizame onderhandelingen

Het duurde lang voordat de NAM en Het Groninger Landschap er uit waren. In februari van 2016 maakten de twee partijen bekend dat de deal in de maak was.

"Eind 2016 wisten we ongeveer wat we wilden", zegt directeur Glastra. Toen zou het nog maanden duren voordat de NAM akkoord ging. "De NAM is geen bedrijf dat snel iets kan beslissen. De aandeelhouders moeten akkoord gaan, dan buigt de juridische afdeling zich er nog over. Je bent zo maanden verder."

Frustrerend, aldus Glastra. Graag was hij maanden geleden al begonnen met het onderhoud van de drie monumenten. Leegstaande panden gaan immers snel achteruit.

De directeur heeft meer frustraties. Over molen Zeldenrust in Westerwijtwerd bijvoorbeeld, die veel aardbevingsschade heeft en al jaren op een oplossing wacht. En over al die andere rijksmonumenten in Groningen die het moeilijk hebben. Graag zou hij zien dat het Rijk meer voor het Groninger erfgoed zou doen.

Optimisme

Desondanks doet Glastra zijn best de situatie optimistisch te bekijken. "Het goede nieuws is dat er voor deze drie boerderijen nu wel een oplossing ligt. Het kan dus wel." Hij glimlacht even. "Dit smaakt naar meer."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het Verdwenen Groningen
menu