Het Groninger Landschap vindt verloren gewaande gevelsteen van Anno Smith op terrein steenfabriek Rusthoven in Wirdum

De door Anno Smith gemaakte gevelsteen. Foto: Eigen foto

Het Groninger Landschap heeft op het terrein van steenfabriek Rusthoven in Wirdum een door de Groninger kunstenaar Anno Smith gemaakte gevelsteen gevonden.

Het betreft een gevelsteen die jarenlang ingemetseld is geweest in de gevel van het oude brandhuis van de fabriek. Toen het terrein in verval raakte en het oude brandhuis intstortte, is de steen zoek geraakt.

Onderzoekers van Het Groninger Landschap stuitten op de steen toen zijn onderzochten of de grond van het terrein verontreinigd is.

Op de gevelsteen staan vier jaartallen

Op de steen staan vier jaartallen. Het eerste jaartal (1804) staat voor de oprichting van de steenfabriek, toen nog onderdeel van de borg Rusthoven.

Het laatste jaartal is 1954. Het personeel heeft de gevelsteen dat jaar als cadeau aan de fabriek aangeboden. Dit ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de fabriek.

De andere jaartallen, 1836 en 1924) markeren de wisselingen van eigenaren. Hun namen staan ook op de steen vermeld: Sissingh (eigenaar in 1804), Uilkens (1836) en Van der Veen (1924).

Industrieel erfgoed voor toekomst bewaren

Rusthoven is de enige nog overgebleven steenfabriek met ringoven in de provincie Groningen. Het Groninger Landschap is sinds begin 2019 eigenaar van de steenfabriek en het omliggende terrein; dankzij een particuliere gift.

Het Groninger Landschap wil dit industriële erfgoed, dat herinnert aan de Groningse baksteenindustrie, graag voor de toekomst bewaren. De natuurbeschermer wil het terrein saneren en opruimen, de ringoven conserveren, aanwezige vleermuizen beschermen en het terrein openstellen voor publiek.

Het Groninger Landschap bekijkt nu ook de mogelijkheid de gevelsteen op het terrein van Rusthoven tentoon te stellen.

Nieuws

Meest gelezen

menu