Het Groninger Landschap vraagt vergunning aan voor dodenakker op Wierumer Wierde

Herstelde wierde in Wierum gezien vanaf Wierumerschouw. Foto: Handscarf via Wikipedia

Het Groninger Landschap wil een natuurbegraafplaats realiseren bij Wierum. Maar: zo’n begraafplaats past eigenlijk niet binnen het bestemmingsplan.

Het plan voor de natuurbegraafplaats werd al in 2015 bedacht door Het Groninger Landschap. Verschillende partijen, waaronder de provincie, moesten hun ei erover leggen. Daardoor lag de ontwikkeling tijdelijk stil. Nu heeft Het Groninger Landschap een omgevingsvergunning aangevraagd.

Nevenfunctie

„Een natuurbegraafplaats is een mooie nevenfunctie voor het gebied en het is een inkomstenbron voor onze organisatie”, zegt natuurbeheerder Arjan Hendriks. „We zorgen ervoor dat het landschappelijk beeld behouden blijft. Zo komen er geen grafstenen bij de graven.”

Dinsdagavond stemt de Winsumer gemeenteraad over het verlenen van een verklaring van geen bedenkingen. Als ze voor stemmen belooft de raad geen bezwaar te maken tegen de komst van een dodenakker.

Zo’n 250 graven

Met het plan wordt een natuurbegraafplaats met ruimte voor zo’n 250 graven gerealiseerd en wordt de begraafplaats van de naastgelegen kerk uitgebreid.

Als de omgevingsvergunning wordt afgegeven begint Het Groninger Landschap direct met de ontwikkeling van de begraafplaats.

Slecht onderhoud

Vorige maand waren de begraafplaatsen in de gemeente Winsum ook al in het nieuws. Bezoekers vonden dat de kerkhoven slecht werden onderhouden. Onkruid en ander groen had de vrije hand.

Volgens wethouder Harmannus Blok is dat probleem inmiddels opgelost. „We hebben een flinke inhaalslag gemaakt. De reden voor het slechte onderhoud was dat we geen onkruidbestrijdingsmiddelen meer mochten gebruiken. Het was daardoor heel moeilijk om de boel op orde te houden.”

Maatregelen

De gemeente speelde daarom met het plan om de oudere graven iets minder te onderhouden, maar daar kwam veel commentaar op. Nu wordt gekeken naar andere mogelijkheden.

„De kleine schelpenpaden willen we inzaaien met gras zodat die er netjes uitzien. De grotere paden moeten we anders aanpakken. Mogelijk met asfalt of een andere ondergrond waar onkruid moeilijk doorheen komt.”

Nieuws

Meest gelezen

menu