Het Hogeland akkoord met komst Werelderfgoedcentrum Lauwersoog

Het Werelderfgoedcentrum komt in Lauwersoog op de plek van het Waddenkwartier waar nu nog allerlei losse containers staan. Foto: DVHN

Een meerderheid van de gemeenteraad van Het Hogeland stemt in met het bestemmingsplan van het Werelderfgoedcentrum Lauwersoog.

Daarmee is de weg vrij voor de komst van een iconisch informatie- en zeehondencentrum vlakbij bij de haven in Lauwersoog.

Alleen de VVD maakte woensdagavond een voorbehoud. Ze stemt in met de komst van het gebouw maar niet met de financiën. Raadsleden werden namelijk gevraagd 8 ton voor de voorbereidingskosten beschikbaar te stellen. ,,We weten niet hoe het gebouw er uit gaat zien’’, zei Stefan van Keijzerswaard (VVD). ,,Ook komt er mogelijk nog een garantstelling die in de miljoenen gaat lopen.’’ Het is de liberalen te vaag en onzeker.

Dubbele petten

Tegenstander van het bestemmingsplan van het Werelderfgoedcentrum (WEC) is de SP, maar beide fractieleden kampen met gezondheidsklachten en durfden de raadsvergadering in verband met het coronavirus niet aan. In een schriftelijke reactie liet de partij eerder deze week weten dat ze vindt dat het besluit ‘er wordt doorgejast’. De partij verwijt Niek Kuizenga, directeur van stichting WEC én het Zeehondencentrum, dubbele petten net als gedeputeerde Henk Staghouwer die tevens voorzitter is van het Waddenfonds dat het WEC subsidieert. Kuizenga wordt ook ‘dictatoriaal leiderschap’ verweten waardoor natuur- en milieuorganisaties afhaken.

Gebouw van 20 meter hoog

Nu het bestemmingsplan is aangenomen kan er een gebouw komen van 20 meter hoog en 8000 vierkante meter groot. In de eerste plannen was sprake van 30 meter en 16.000 vierkante meter. Natuurorganisaties als de Waddenvereniging en Natuurmonumenten, en lokale ondernemers vonden dat veel te groot en dienden bezwaar in. Ook de 20 meter is bij sommige clubs omstreden.

Exploitatie

Met de zekerheid die er nu is kan stichting WEC verder met het het rond krijgen van de exploitatie. Externe partijen zouden willen investeren maar dan moest Het Hogeland wel eerst het bestemmingsplan goedkeuren. Op 1 juli, als stichting WEC een totaaloverzicht over de gelden heeft, wil ze een ‘go‘ of ‘no-go’ besluit nemen.

Inmiddels is de Deens architecte Dorte Mandup bezig met een nieuw ontwerp voor het gebouw. Die tekeningen moeten begin mei klaar zijn.

Als het financieel allemaal lukt kan dit najaar worden begonnen met het bouwrijp maken van het terrein.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu