Het Hogeland bestookt met telefoontjes: wel 400(!) per dag. Voor de ambtenaren is het te veel

Het Hogeland wil beter communiceren met haar inwoners maar heeft de handen vol dat voor elkaar te krijgen. Dat bleek woensdagavond tijdens de begrotingsvergadering.

Er moet meer nieuwbouw komen in Het Hogeland zoals in Winsum.

Er moet meer nieuwbouw komen in Het Hogeland zoals in Winsum. Foto: DVHN

Veel inwoners klagen dat ze per telefoon, mail of brief moeilijk contact krijgen met de gemeente en/of dat ze lang moeten wachten op antwoord. Dat moet veel beter, vinden meerdere politieke partijen.

Vierhonderd telefoontjes per dag

De gemeente doet wat ze kan, antwoordde burgemeester Henk Jan Bolding. ,,Maar we krijgen gemiddeld driehonderd telefoontjes per dag. De afgelopen twee maanden waren het er zelfs vierhonderd omdat veel mensen vragen hadden over de nieuwe manier van afvalinzameling. We hebben soms 180 terugbelverzoeken. Ik geef het je te doen.’’

Meer dan duizend brieven

Daarnaast komen er nog 1000 tot 1500 brieven binnen. ,,Zo’n 75 procent handelen we binnen de termijn af. De rest lukt niet, maar dan kan het ook echt niet anders.’’ Door betere voorlichting, bijvoorbeeld over de afvalinzameling, moet worden voorkomen dat mensen de gemeente bellen. Bolding: ,,We proberen het elke dag beter te doen.’’ Maar ze moet het door bezuinigingen ook doen met minder ambtenaren.

Ozb gaat flink omhoog

Ook gaan inwoners de bezuinigingen op een andere manier merken: de ozb gaat zo’n 12 procent omhoog. Dat is ongeveer 50 euro per huishouden per jaar. ,,Daar tegenover staat dat de rioolheffing met 30 euro naar beneden gaat’’, vergoelijkte wethouder Eltjo Dijkhuis (GemeenteBelangen) de maatregel.

Impopulaire maatregelen

Het Hogeland ontkomt niet aan impopulaire maatregelen, zegt hij. ,,We moeten het doen met minder personeel, minder gemeentehuizen en we verminderen het tempo van de investeringen maar zelfs tot op het bot schrapen is niet genoeg. Daarom vragen we ook iets van inwoners want op dit moment kunnen niet alle bloemen bloeien.’’ Daar tegenover staat dat de zwakkeren worden ontzien, ondernemers de ruimte krijgen en toch aan brede welvaart gewerkt kan worden, vindt hij.

Meer woningen

ChristenUnie en GemeenteBelangen pleiten voor meer woningbouw, zeker nu de markt overspannen is. ,,Je moet het ijzer smeden als het heet is’’, aldus Bernd de Jong (ChristenUnie). ,,Er zijn genoeg plekken waar het kan’’, aldus Roelf Torringa (GemeenteBelangen). Een van de plekken waar nieuwe woningen komen is op voormalige voetbalvelden in Adorp. De verkoop van de eerste kavels begint zomer volgend jaar.

Visserijmuseum Zoutkamp

Het CDA probeerde een structurele subsidie voor het Visserijmuseum in Zoutkamp voor mekaar te krijgen maar dat lukte niet. Er is eenvoudigweg geen geld voor.

Vergroening en biodiversiteit

De PvdA legde de nadruk op onder meer vergroening en biodiversiteit. GroenLinks ziet kansen voor het toerisme, zeker nu vanwege het coronavirus meer mensen in eigen land op vakantie gaan.

Paddepoelsterbrug moet terug

Meerdere partijen dringen aan op herstel van de Paddepoelsterbrug. Wethouder Dijkhuis zet zich daar voor in. ,,Een nieuwe brug is van groot belang voor scholen. De varianten van Rijkswaterstaat die er nu liggen zijn niet goed genoeg. Er moet een volwaardige brug komen.’’ De brug over het Van Starkenborghkanaal werd in 2018 door een schip kapot gevaren waardoor een voor fietsers, wandelaars en bestemmingsverkeer belangrijke verkeersader van en naar de stad Groningen verdween.

Ellerhuizerbrug moet gerenoveerd

Ook de Ellerhuizerbrug bij Bedum is kapot, hij kan niet meer open. Het Hogeland gaat er bij de provincie op aandringen deze zo snel mogelijk renoveren omdat het een belangrijke toeristische vaarroute is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu