Het Hogeland staat garant voor VV Winsum: lening van 350.000 euro voor nieuw clubgebouw

De aanleg van drie nieuwe voetbalvelden is in volle gang. Hier komt ook het nieuwe clubgebouw van 350.000 euro. Foto: DvhN

Gemeente Het Hogeland staat garant voor een lening van 350.000 euro aan voetbalvereniging Winsum.

De vereniging heeft het geld nodig voor de bouw van een nieuw clubgebouw met kleedkamers.

VV Winsum heeft met acties geprobeerd zelf het geld bij elkaar te krijgen maar dat is niet gelukt. Bij commerciële banken krijgt ze de lening niet rond. Met de gemeentelijk garantstelling kan ze tegen aantrekkelijke voorwaarden geld lenen bij een bank zonder winstoogmerk.

VV Winsum moet jaarlijks 15.000 euro afbetalen en denkt dat te kunnen dragen. Ze heeft ruim duizend leden. Mocht de club niet aan haar verplichtingen voldoen dan heeft de gemeente het recht van eerste koop van het pand.

Twijfels

Wethouder Harmannus Blok (CU) spreekt van ‘privaat-publieke samenwerking’, maar sommige raadsleden hebben twijfels. Zij zijn bang dat meer verenigingen een financieel beroep op de gemeente doen.

Zo zou het burgerinitiatief van de multifunctionele accommodatie (MFA) Bedum, met sport en maatschappelijke functies, eenzelfde constructie willen. De gemeente wil daarom een aantal algemene regels opstellen over of en hoe ze eventueel financiert.

Fusie

VV Winsum komt voort uit een fusie van de openbare club Hunsingo en de christelijke voetbalvereniging Viboa in Winsum. In 2016 sloegen ze de handen ineen. De vereniging krijgt naast een nieuw clubgebouw drie nieuwe velden. De aanleg is al begonnen.

Nieuws

Meest gelezen

menu