Het Klinker Tellerlikker-festival in Winschoten viert de vijfde verjaardag door corona met een zwart randje

Op het podium van theater De Klinker spelen zestien muzikanten, in de zaal luisteren acht bezoekers. Corona beheerst het Tellerlikker-festival.

Weinig mensen op het podium, weinig in de theaterzaal. Corona houdt ook de cultuur sector in de greep.

Weinig mensen op het podium, weinig in de theaterzaal. Corona houdt ook de cultuur sector in de greep. Foto: Huisman Media

Een jubileum met een zwart randje, zo kan de vijfde Klinker Tellerlikker-festival in Winschoten wel zo’n beetje omschreven worden. Nooit eerder ging het theaterseizoen zo onzeker van start als afgelopen weekend het geval was. ,,Door corona is alles in Nederland ingewikkeld. Dat geldt uiteraard ook voor de theaterwereld.”

Leo Hegge neemt afscheid als theaterdirecteur

Voor Leo Hegge (65), directeur van De Klinker, is het sowieso een aparte tijd. Hij is aan zijn laatste weken bezig als theaterdirecteur. Per 1 november gaat hij met vervoegd pensioen. ,,Een groot afscheid zal het wel niet worden, want er mogen maar vijftig man in het theatercafé”, zegt hij cynisch. ,,Jammer, want in ons nieuw theatercafé is het heel gezellig. Zaterdagavond was bijvoorbeeld top. De sfeer zat er goed in.”

Vijf jaar is het theater inmiddels al weer in gebruik. Nooit eerder verliep de kaartverkoop zo moeizaam. ,,Iedereen lijkt in afwachting van het vaccin. Maar bezoekers kunnen er zeker van zijn dat we de boel goed voor elkaar hebben.” Op vrijdag werd nog voor 16.000 euro aan tickets verkocht, maar zaterdag en zondag was het bijna dood katoen. ,,Mensen bellen en zeggen: als het virus weg is of er is een vaccin komen we zeker terug. Maar dat helpt ons nu niet.”

Corona kost aantal topvoorstellingen

Nog deze week lanceert De Klinker daarom op de eigen website een filmpje, waarin wordt getoond welke maatregelen er binnen het theater gebouw zijn genomen om corona buiten de deur te houden. De maximum capaciteit in de grote zaal is voorlopig beperkt tot 163 - van de beschikbare 620 stoelen. Dat geldt ook voor het theatercafé waar, zoals eerder gemeld, plaats is voor vijftig mensen. Dat de grote zaal beperkt mag worden gebruikt, vanwege de 1,5 meter regel kost De Klinker mogelijk een aantal top voorstellingen. Herman van veen komt alleen als alle ruim zeshonderd stoelen verkocht mogen worden. Dat geldt ook voor Ali B. ,,Die hebben we nu al voor de vierde keer moeten annuleren. Zal ook wel mede komen omdat zijn voorstelling koorts heeft”, grapt Hegge. ,,En met koorts mag je niet naar het theater.”

Toch verwacht Hegge dat De Klinker in het seizoen 2020/2021 financieel gezien niet kopje onder gaat. ,,We zijn ook fors minder geld kwijt voor de aankoop van de voorstellingen. In een normaal seizoen trekken we daar ongeveer een half miljoen euro voor uit. Nu iets minder dan de helft. We hopen dat na de jaarwisseling het normale leven weer terugkeert. Niets is zeker, maar dan kunnen we weer meer stoelen verkopen. In oktober nemen de schouwburgdirecteuren daarover een besluit.”

Een tent naast De Klinker voor gezondheidstest

Nu corona het dagelijks leven grotendeels bepaalt, staat er de komende maanden naast De Klinker een tent. Bezoekers moeten daar een kort vragenlijst invullen, voordat ze toegang krijgen tot het theater.

Gisteren, op de derde en afsluitende dag van het festival, was de belangstelling gering. In het complex presenteerden zich de amateurverenigingen uit Oldambt. Het Symfonie Orkest Educa Symfonia -voorheen opleidingsorkest VKSO- trapte haar eerste voorstelling zondagmiddag af voor acht bezoekers. Op het podium zaten toen zestien muzikanten, mooi op 1,5 meter afstand van elkaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu