Het beeld van Groningen: Het Oranjegevoel van 1973

Het regeringsjubileum van Juliana is in 1973 aanleiding om het Oranjegevoel extra uitbundig te vieren. Foto: Groninger Archieven/persfotobureau D. van der Veen

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: Het regeringsjubileum van koningin Juliana.

Gezien zijn leeftijd had het Willem-Alexander kunnen zijn. Een jongen van een jaar of 6 probeert een voetbal door een rond gat te schieten op de kinderkermis in Lewenborg.

Met grote snelheid nadert de bal de camera achter het houten schot. Het is 5 september 1973 en Nederland viert volop feest.

Koningin Juliana is 25 jaar staatshoofd en dat regeringsjubileum is de aanleiding om het Oranjegevoel extra uitbundig te vieren. Het moet hebben gevoeld als twee Koninginnedagen in één jaar. Om jaloers op te worden nu corona koning is.

In het Nieuwsblad van het Noorden van 6 september (en nu ook op Beeldbank Groningen) staat een hele serie foto’s van Persfotobureau D. van der Veen die de sfeer in de stad op die feestdag goed weergeeft. Een grote optocht door de binnenstad, zwemmende raadsleden, een missverkiezing, blikgooien. Van alles komt aan bod.

Hoe het afliep met dat schot in Lewenborg? Geen idee. Daar is geen foto van gemaakt. Defotograaf moet zijn weggedoken, net op het laatste moment.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen
menu