Het Peerd van Ome Loeks is verdwenen, maar waarom? (update)

Foto: DvhN

Het Peerd van Ome Loeks, dat sinds 1959 bij het Hoofdstation stond, is van die plek verdwenen. Het staat bij Wagenborg Nedlift in Groningen. Wie de opdracht daartoe gaf, is onduidelijk.

Stadsblog Sikkom meldt dat het Peerd van Ome Loeks maandagochtend in alle vroegte is meegenomen door transportbedrijf Wagenborg Nedlift. De gemeente Groningen is eigenaar van het witte betonnen beeld. Maar gemeentewoordvoerder Peter Duzink zegt niet te weten wie het Peerd heeft laten ophalen: ,,Op dit moment zijn we bezig met een onderzoek’’, zegt hij. ,,Want dit kan natuurlijk niet zomaar.''

Eerder deze maand kwam het Peerd al in het nieuws vanwege een petitie van de lokale partij 100% Groningen. De partij pleit ervoor om het beeld in de binnenstad te zetten. Fractievoorzitter Marjet Woldhuis laat weten dat de diefstal geen publiciteitsstunt van haar partij is. ,,Wij hebben het echt echt echt niet gedaan. Dat zou gewoon diefstal zijn.''

'Niks gemerkt'

Marja Klunder woont nabij het station en zegt: ,,Jammer. Het hoort echt bij groningen. Maar ik denk dat het een publiciteitsstunt is. Wij wonen hier vlakbij maar we hebben niks gemerkt van de verdwijning.”

Marketing Groningen zegt desgevraagd dat het het Peerd niet heeft weggehaald.

RTV Noord meldde eerst dat een anonieme tipgever zei dat het Peerd wordt teruggebracht naar herberg De Slingerij aan de A-weg in Groningen. Op die plek stond café-stalhouderij De Slingerij van Lukas van Hemmen, roepnaam Loeks. Zijn succesvolle renpaard Appelon werd ziek en overleed. Toen de paardenslager het dode dier kwam ophalen, zouden enkele jongens pesterig het liedje ''t Peerd van Ome Loeks is dood' hebben gezongen. Dat was het begin van de legende.

Later kwam de regionale omroep met de melding dat een onderhoudsbedrijf het Peerd zou hebben weggenomen voor regulier onderhoud.

Het Peerd is een van de bekendste symbolen van de stad Groningen.

Nieuws

menu