Het Verdwenen Groningen: Waarom blijft aardbevingsproblematiek toch ver-van-mijn-bed-show?

Op hetverdwenengroningen.nl brengt Dagblad van het Noorden in kaart hoeveel gebouwen zijn gesloopt als gevolg van de gaswinning in Groningen.

Waarom blijft de aardbevingsproblematiek van Groningen voor veel mensen in het land toch een ver-van-mijn-bed-show? Dat vragen de de makers van het journalistieke project Het Verdwenen Groningen van DvhN zich af.

Journalisten Jantina Russchen, Maaike Wind en Miriam Haije brengen met Het Verdwenen Groningen alle door de aardbevingen verdwenen boerderijen, huizen en andere gebouwen in kaart.

De makers zijn genomineerd voor de titel Journalist van het Jaar 2017 en zeggen in een interview met Villamedia dat ze merken dat de bevingen voor veel mensen op afstand blijven.

'Identificeren met mensen in bevingsgebied'

„Je zou je in principe makkelijk moeten kunnen identificeren met de mensen hier. Iederéén woont toch in een huis?”, zegt Russchen.

„De meeste mensen vinden het al vervelend als er nieuwe kozijnen moeten worden geplaatst of als de schilder komt. Hier zitten mensen maanden, jaren in een bouwput. Hebben stutten in hun onverkoopbare huis of wonen ernaast in een container. En dan heb ik het nog niet eens over de bureaucratische rompslomp waar ze in terecht komen; daarbij vergeleken is je belastingaangifte kinderspel. Het is een ramp. Echt een ramp.”

Aandacht

Het project is er mede op gericht te zorgen dat mensen buiten Groningen door krijgen wat er gaande is in het bevingsgebied. Inwoners van het bevingsgebied staan ermee op, en gaan ermee naar bed, vertellen ze. Maar zet er een stap buiten en de aandacht verslapt.

Haije woont zelf bijvoorbeeld in Leeuwarden; daar heeft niemand het erover op feestjes, en is iedereen uit haar vriendenkring verbaasd als ze de omvang van de database laat zien. Zelfs voor Dagblad van het Noorden-lezers in het naastgelegen Drenthe – dat toch ook de eerste tekenen van aardbevingsproblematiek begint te vertonen – blijkt noordoost Groningen gevoelsmatig een heel eind weg.

Nieuws

Meest gelezen

menu