Het aantal mensen dat positief test op corona stijgt fors, maar de ziekenhuisbedden blijven leeg

Scholen overwegen commerciële coronatests in te kopen, omdat ze leraren sneller willen testen. Foto: ANP

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is de afgelopen week flink gestegen. Het zijn er 5427, tegenover 3597 vorige week. Het stijgende aantal besmettingen komt deels doordat meer mensen zich laten testen, maar ook het percentage tests dat positief uitvalt neemt weer toe. Het aantal ziekenhuisopnamen en overlijdensgevallen daalde.

Dat blijkt uit nieuwe weekcijfers die het RIVM zojuist naar buiten bracht. Na een aantal weken van een dalend aantal besmettingen is de omgekeerde route dus weer ingezet. Het aantal overlijdens daalde echter juist, van 24 naar 17. Het aantal door de GGD's geregistreerde ziekenhuisopnamen daalde van 57 naar 43.

De in de afgelopen week gemelde patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden door de GGD’s later gemeld.  

Percentage

Het percentage tests dat positief uitpakte, ligt met 2,8 procent weer iets hoger dan vorige week, toen het 2,2 procent was. Dat duidt er op dat de snelheid waarmee het virus zich verspreidt weer iets toeneemt. Ook reproductiegetal R, waarmee het RIVM die verspreiding in de gaten houdt, nam toe, van 1 naar 1,17. Dat betekent dat 100 besmette personen 117 anderen besmetten.

Het percentage positieve tests was het hoogst in Zuid-Holland en dan vooral de GGD-regio Haaglanden (7,4 procent).

Een andere factor achter het stijgend aantal besmettingen is de groeiende drukte in de teststraten. Uit cijfers die de GGD gisteren naar buiten bracht, blijkt dat het mensen dat zich laat testen de afgelopen week toenam tot ruim 180.000. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als een maand geleden. Die cijfers zijn in lijn met bevindingen van het RIVM. Uit het meest recente draagvlakonderzoek  blijkt  dat inmiddels 1 op de 3 mensen met klachten zich laat testen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de vorige meting, in juli. 

File bij de teststraat, stilte op de corona-IC

De situatie in de ziekenhuizen is al maandenlang stabiel. Er zijn nu in totaal slechts 31 coronapatiënten opgenomen op de intensive cares (op het hoogtepunt van de crisis waren dat er ruim 1400). Buiten de ic's liggen 109 mensen met corona. ,,Bij ons in het Erasmus (Rotterdam, red.) ligt nu bijvoorbeeld geen enkele coronapatiënt meer op de intensive care”,  zegt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. 

,,Dat is positief, ja. Dus veel mensen raken besmet, maar op de IC zie je eigenlijk niks gebeuren. Komt dat omdat het allemaal jongeren zijn? En wat moet je daar dan mee? Je kan denken: kunnen we dan niet meer versoepelen? Maar dat is aan infectieziekten-experts en de politiek. Wij zorgen dat we voorbereid zijn op een eventuele nieuwe grote golf. We leiden verpleegkundigen op, zorgen voor genoeg machines en bedden. Begin oktober moeten we 1350 IC-plekken hebben, oplopend naar 1700 aan het einde van het jaar.”

Gommers vindt deze ‘overgangsfase’ lastig: ,,Het is onvoorspelbaar. Je weet niet of besmettingen overslaan naar kwetsbare groepen. De ene week denk je: we kunnen meer versoepelen, de andere week schrik je toch weer en vrees je meer ziekenhuisopnames. Dit is door de onvoorspelbaarheid heel moeilijk.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu