Het beeld van Groningen: Een duiventil als sterrenwacht

Gerad Harens en Joop de Vries uit Zuidwolde bouwden de oude duiventil van vader Harens om tot sterrenwacht “Saturnus”. Foto: Archief Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: gefascineerd door het heelal.

De eerste maanlanding in 1969 wekte bij veel mensen de belangstelling op voor ruimtevaart en sterrenkunde. Zo ook bij Gerad Harens en Joop de Vries uit Zuidwolde. De jongens bouwden de oude duiventil van vader Harens om tot sterrenwacht “Saturnus”, inclusief een planetarium.

Het met landbouwplastic bedekte plafond was voorzien van een luik dat, voor de nachtelijke waarnemingen met sterrenkijkers, opengeschoven kon worden. De beide Mavoleerlingen schreven ook een boekje met de bescheiden titel “Het beste boek over Sterrenkunde”, maar bij belangstelling moest dit wel eerst gekopieerd worden. Voor een klein entreebedrag konden bezoekers de manen van Jupiter en de ringen van Saturnus komen bekijken.

Het clubblad van de Nederlandse Jeugdvereniging voor Ruimtevaart en Sterrenkunde besteedde aandacht aan hun ‘volkssterrenwacht’ en de jongens waren te gast in het populaire kinderprogramma “Stuif-es-in”. Naast plannen voor nieuwbouw wilden Gerad en Joop in de zomer van 1977 een zelfgemaakte modelraket lanceren die zeker een hoogte van drie kilometer moest kunnen bereiken. Maar of deze testvlucht geslaagd is…

Nieuws

Meest gelezen

menu