Het beeld van Groningen: Een plastic liefdesnest

Gerda Kloos en Menno-Bart van Eerden hangen in maart 1972 nestkastjes op. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: nestkastjes.

Holenbroeders zijn kieskeurige beestjes. Alleen de allerbeste plek is ze goed genoeg om jongen groot te brengen. In maart 1972 plaatsen de gemeentelijke afdeling Plantsoenen en de Jeugdbonden voor Natuurstudie honderd nestkastjes op zorgvuldig uitgekozen locaties. De kastjes zijn gemaakt van, jawel, 100 procent onvervalst plastic. In die tijd gezien als heel modern en zeker niet ordinair, erg milieuonvriendelijk of onromantisch.

Twee bevlogen jongeren timmeren kastje nummer 18 aan een boom in het stadspark. Het zijn Gerda Kloos en Menno-Bart van Eerden. Gerda, in zomerse jurk, moet zich uitstrekken om het kastje op z’n plek te houden. Menno-Bart, gekleed alsof het nog volop winter is, kan elk moment een klap met de hamer gaan uitdelen. Gerda’s hoofd lijkt zich gevaarlijk dicht in de buurt van het stuk gereedschap te bevinden.

Het gat in de voorkant van het kastje zit perfect op het noordoosten. Dan hoeven de vogeltjes niet in de wind te zitten. Invliegopening en locatie is het enige wat telt voor holenbroeders. Plastic is ze echt volkomen worst.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Nieuws

menu