Het beeld van Groningen: Een verzetje in Veenlust

De gemeenteraad van Groningen beoordeelt op 21 oktober 1977 de kegelprestaties van PvdA-lid Toet Andriessen.

De gemeenteraad van Groningen beoordeelt op 21 oktober 1977 de kegelprestaties van PvdA-lid Toet Andriessen. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: sporten in driedelig pak.

Gespannen ogen turen over de baan. De gemeenteraad van Groningen beoordeelt op 21 oktober 1977 de kegelprestaties van PvdA-lid Toet Andriessen. Ze zijn wel toe aan een verzetje en dus zijn ze afgereisd naar Veenlust in Veendam. Een dolle boel, maar het moet niet te gek worden. Sporten kan best in driedelig pak. Een fleurige stropdas is al heel wat.

Het is een wonder dat het gezelschap er nog zo actief bijstaat, want er zit al een heel programma op. Eerder die dag luisterden de raadsleden naar wethouder Hoogstraten die, verkleed als dichter Jacob Cats, vertelde over de relatie tussen Groningen en Veendam. Ook maakten ze per bus een rondrit door Veendam. De raad aldaar kon het niet laten om een statement te maken: iedere Groningse collega kreeg een plantje cadeau, dat weer ingeleverd moest worden als ze zouden besluiten tot bezuiniging op bloembakken in de stad. Een serieus dreigement.

Wie de kegelwedstrijd won, is niet bekend. Wellicht zorgt dit provincie-georiënteerde uitje voor inspiratie bij de huidige raad. Maar dan ruilen ze het kegelen vast in voor het eigentijdsere bowlen.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl