Het beeld van Groningen: Grenzeloos plezier

Nederlandse en Duitse kinderen spelen in Bourtange het Spel zonder Grenzen tijdens de Vestingweek in 1969. Foto: Archief Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: Vestingweek.

Het is dikke pret/viel Spass in Bourtange tijdens het slot van de vestingweek in september 1969. Op zaterdag de 27ste wordt het Spel zonder Grenzen / Spiel ohne Grenzen gespeeld. Teams uit plaatsen aan weerszijden van de grens (Bourtange, Niederlangen-Oberlangen, Ter Apel en Aschendorf) sjouwen veldkeien over ingezeepte vloeren, rapen eieren op met een laadschop en vervoeren haringen op een evenwichtsbalk terwijl ze met zakken hooi worden bekogeld.

Geen wedstrijdonderdeel is te gek of te vreemd voor de organisatie. Out of the box/um die Ecke denken heet zoiets in onze tijd. Voor de deelnemers is het soms Schnauze halten und malochen/kop dicht en doorwerken, maar toeschouwers kunnen genieten met een bevrijdende lach. Alleen die ene wat oudere jongen achteraan, met de licht achterdochtige blik.

Hij lijkt de fotograaf nauwlettend in de gaten te houden en heeft zijn aandacht niet bij het spel. Misschien een chagrijnige inwoner van Bourtange, die zijn team met een schamele 12 punten jammerlijk laatste ziet worden?


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen
menu