Het beeld van Groningen: Hartsema en Hoitsema

Het personeel van Hartsema aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat in Groningen loodst begin april 1976 een gigataart van 1,25 bij 0,85 over de deur. Foto: Archief Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: taart.

Het oog kan soms groter zijn dan de maag. Sterker nog, zelfs een taart kan wel eens groter zijn dan de uitgang van de bakkerij waarin hij is gebakken.

Het personeel van Hartsema aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat in Groningen kan er begin april 1976 over mee praten. Nadat een giga-taart van 1,25 bij 0,85 door een raam is gehesen, moet het baksel ook nog eens over een deur worden geloodst. Terwijl de mannen, in opperste concentratie, het 50 kilo zware eindproduct voorzichtig langs de regenpijp manoeuvreren voegt de ventilator in het toiletraampje nog een laatste finishing touch toe aan het banket.

Eenmaal bij de klant zal een heftruck zorgen voor een geslaagde bezorging van de bestelling. Het personeel van drukkerij Hoitsema kan dan op gepaste wijze gaan vieren dat hun bedrijf is onderscheiden met een belangrijke grafische kwaliteitsprijs. Zo’n 200 werknemers smikkelen ruim 150.000 calorieën naar binnen. De bakkers van Hartsema en de drukkers van Hoitsema zullen die dag trots zijn geweest op hun bijzondere prestatie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen
menu