Het beeld van Groningen: Het Zuiden in het Westerkwartier

Het is Johnny Broers die, compleet doorweekt, in 1977 als eerst over de finish van de Omloop van Niekerk en Oldekerk komt. Foto: Archief Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: sport van de straat.

Wielrennen is een sport van de straat, waar renners afzien in weer en wind, in de brandende zon of in de stromende regen. Waar een kopgroep vlak langs voordeuren raast en eindeloze rondjes draait om de plaatselijke kerk. En waar soms, zoals hier bij Niekerk, officials de koers volgen op een oude platte boeren kar.

Het is 20 augustus 1977 en we zijn op de Zandumerweg bij de finish van de Omloop van Niekerk en Oldekerk. Een juniorenklassieker in het Westerkwartier, die dat jaar wordt verreden in onweersbuien die gepaard gaan met een ongekende hoeveelheid regen. Van onder hun paraplu’s en afdak staan publiek en jury geboeid te kijken.

Na 110 kilometer afzien wint een renner van wielerclub Het Zuiden. Het is Johnny Broers die, compleet doorweekt, een fractie voor de meet al triomfantelijk kan juichen. In 1992 werd de Omloop voor het laatst verreden. Van de eindstreep resten op de Zandumerweg misschien nog wat vage strepen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen
menu