Het beeld van Groningen: Het oude normaal

Scan Groninger Archieven. Het beeld van Groningen voor maandag 31 augustus 2020. Foto: Diascanner_MacMini

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: popmuziek op het Martinikerkhof.

Hutjemutje op het Martinikerkhof tijdens ‘Rocking Berend’. Oerend hard en virusvrij. Als ‘cadeautje aan de Stadjers’ houdt studentenvereniging Vindicat in 1978, tijdens Groningens Ontzet, een klein popfestival in hartje stad. Het nog maar net opgerichte White Honey opent het festival en de Bintangs sluiten af met hun Chicago blues. Daar tussenin de ‘boerenrockers’ van Normaal.

De volgende dag, in het Nieuwsblad van het Noorden , klaagt de recensent dat hij het Twentse (!) Normaal, de eerste belangrijke Nederlandstalige (sic) popgroep sinds ongeveer veertien jaar, maar slecht kon verstaan. En dat lag ‘niet alleen aan het dialect waar de jongens zich van bedienden’. De ‘geluidsbalans’ was het probleem. Het veelbelovende White Honey moet nog veel oefenen en de Bintangs vindt hij maar saai.

De eerstejaars van Vindicat zijn ‘the day after’ zoet met het opruimen van het festivalterrein. Vijf grote containers gevuld met papier, voedselresten en talloze versplinterde plastic bekers met restjes verschaald bier. Tweeënveertig jaar later, in de coronazomer van 2020, tijdens het nieuwe normaal, lijkt dit alles vooral luxe en allesbehalve een probleem.

Nieuws

Meest gelezen

menu