Het beeld van Groningen: Jelles accordeonola

Jelle de Bruin achter zijn zelfgebouwde ‘accordeonola’.

Jelle de Bruin achter zijn zelfgebouwde ‘accordeonola’. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: een bijzonder muziekinstrument.

Een muziekinstrument op zich is al bijzonder, maar hoe zou het klinken als je twee verschillende samenvoegt in een? Het is november 1978, de 57-jarige Jelle de Bruin zit achter zijn zelfgebouwde ‘accordeonola’: een instrument waarbij een accordeon wordt bespeeld met het mechaniek van een pianola (een piano die op rollen vastgelegde muziek afspeelt).

Al vanaf zijn achtste speelt Jelle accordeon. Jarenlang is hij lid van het populaire accordeontrio De Jantjes, dat zich op kermissen laat ondersteunen door een draaiorgel. Als hij door ziekte niet meer kan optreden, ontdekt hij een bijzondere manier om zijn dubbele passie voor muziek en mechaniek te verenigen. Met veel liefde, geduld en toewijding gaat hij pianola’s en door lucht aangedreven muziekinstrumenten restaureren. Uiteindelijk weet hij die twee werelden in één uniek instrument te combineren.

Met het geld van de verkoop van zijn accordeonola koopt Jelle in Slochteren een huis met werkplaats. Daar bouwt hij in 1982 een nieuw instrument dat drums, accordeon en xylofoon in zich verenigt.

En Jelles accordeonola? De zoekterm ‘Groningse accordeonola’ leidt op YouTube naar een filmpje waarin je het unieke instrument kunt zien en horen!

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl