Het beeld van Groningen: Kerstpiek aan de Achterweg

Tachtig extra mensen zijn in december 1979 ingehuurd om te helpen met het voorsorteren van de kerst- en nieuwjaarswensen. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: post sorteren.

Zo’n 4,2 miljoen poststukken verwerken in plaats van de normale 1,2 miljoen in amper drie weken tijd. Het expeditieknooppunt van de PTT aan de Achterweg zit vanaf half december 1979 volop in de ‘kerstpiek’. Tachtig extra mensen zijn ingehuurd om te helpen met het voorsorteren van de kerst- en nieuwjaarswensen. De kerstdagen vallen dat jaar midden in de week, waardoor er minder bezorgdagen zijn. Kaarten na de 17de verzonden, kunnen daarom niet meer op tijd worden bezorgd.

Wellicht gunstig voor de werkdruk, maar het blijft buffelen met die schier eindeloze hoeveelheid overwegend witte enveloppen voor je neus. ‘A white Xmass’ als papieren nachtmerrie, zou je denken. Toch, zo meldt het Nieuwsblad van het Noorden , is er ieder jaar weer veel belangstelling voor dit tijdelijke werk. Ploegendiensten, een 24 uurs-rooster, de eentonigheid, het maakt blijkbaar weinig uit. Zou dat alles slechts door het verdiende geld worden vergoed?

Nee, het moet zeker ook de werksfeer zijn. Een knus gevoel van saamhorigheid. Die gezelligheid aan zo’n grote overvolle tafel. Misschien voelt het wel als voorsorteren op de… uh, kerst?

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? [email protected]

Nieuws

Meest gelezen

menu