Het beeld van Groningen: Monddoekje avant la lettre

Een monddoekje tegen uitlaatgassen. Foto: Groninger Archieven/persfotobureau D. van der Veen

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: Monddoekje tegen de uitlaatgassen.

De enorme hoeveelheden uitlaatgassen van auto’s en bussen in de binnenstad van Groningen is voor Clara Tuinstra de reden om in de herfst van 1971 met een monddoekje op te gaan fietsen.

,,Vooral in het spitsuur is het niet uit te houden. Als er een bus passeert dan zie je allemaal mensen met de hand voor de mond, ikzelf houd vaak gewoon mijn adem in. Dat is toch een onhoudbare toestand.’’

Clara meent dat de mensen misschien wel even raar zullen kijken naar het hydrofiele monddoekje, wat destijds iets meer dan twee kwartjes kostte, ,,maar als er één schaap over de dam is, volgen er meer.’’

Met de invoering van het Verkeerscirculatieplan in de tweede helft van de jaren zeventig wordt de binnenstad autoluw. Dit heeft ongetwijfeld een positieve invloed op de luchtkwaliteit.

Hoeveel mensen Clara’s voorbeeld hebben gevolgd, is niet bekend, ook niet hoelang zijzelf de doekjes is blijven dragen. Maar het monddoekje is in het huidige straatbeeld helaas wel weer actueel geworden en daar kijkt niemand vreemd van op.

Nieuws

Meest gelezen

menu