Het beeld van Groningen: Paul McCartney in Groningen

Ex-Beatle Paul McCartney speelt op 19 augustus 1972 in de Martinihal in Groningen tijdens de Wings Over Europe Tour. Foto: Groninger Archieven/persfotobureau D. van der Veen

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: Ex-Beatle in de Martinihal.

Twee jaar na het uiteenvallen van The Beatles speelde Wings, toen de nieuwe band van ex-Beatle Paul McCartney, op 19 augustus 1972 in de Martinihal in Groningen, tijdens de Wings Over Europe Tour .

Er werd door Wings, ondanks de roep van het publiek, niets (!) uit het Beatles-repertoire gespeeld. Hoe anders zou dat komende vrijdag geweest zijn bij het, inmiddels geschrapte, concert van McCartney in Nijmegen.

De setlist zou zeker voor de helft uit Beatles-songs hebben bestaan. Wings was destijds duidelijk een band in opbouw, met slechts een tourneetje langs elf universiteiten in Groot-Brittannië achter de rug. De Nederlandse kranten en zeker het Nieuwsblad van het Noorden waren niet bepaald lovend over de vier concerten in Nederland en vooral McCartneys echtgenote Linda moest het ontgelden.

Wings scoorde een jaar later wel twee grote hits met My Love en de titelsong van de James Bond-film Live And Let Die . Wel jammer dat door de programmering van het Wings-concert in de Martinihal het op dezelfde datum in het Stadspark geplande festival Pommen Perend Pop moest sneuvelen...

Nieuws

Meest gelezen

menu