Het beeld van Groningen: Studiekeuzestress

Michiel François ter Horst is op 20 september 1974 het stralende middelpunt van de senaatskamer in het Academiegebouw in Groningen.

Michiel François ter Horst is op 20 september 1974 het stralende middelpunt van de senaatskamer in het Academiegebouw in Groningen. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: een dubbele master.

De inschrijfdatum voor een nieuwe studie is 1 mei en komt snel dichterbij. Met duizenden studies en talloze steden om uit te kiezen, slaat de paniek soms toe. Wat te doen bij studiekeuzestress?

Niet kiezen, is ook een keuze. Dat zou Michiel François ter Horst (25) adviseren. Hij is op 20 september 1974 het stralende middelpunt van de senaatskamer in het Academiegebouw in Groningen. Taaie colleges, bergen literatuur en uren zwoegen in de bibliotheek kosten hem acht jaar van zijn leven, maar in één klap is hij doctorandus (economie) én ingenieur (natuurkunde). En dan nog dat haar… die lach… Ja, Michiel François legt de lat voor studenten in meer dan één opzicht hoog.

In 1974 was studeren nog leuk en een paar jaar extra kon best. Dat laatste geldt niet voor de studenten van nu. De basisbeurs duurt slechts vier jaar en dit veroorzaakt prestatiedruk en stress. Toch zijn er veel studenten die een dubbele master doen, net als Michiel François. Helaas haal je daar in 2022 de krant niet meer mee.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl