Het beeld van Groningen: Surprise

Schijnbaar onaangedaan bekijkt wethouder Max van den Berg de surprise die hij net heeft gekregen van Sint Nicolaas. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: marsepeintaart.

Schijnbaar onaangedaan bekijkt wethouder Max van den Berg de surprise die hij net heeft gekregen van Sint Nicolaas. De wat meewarige, licht spottende blik van zijn collega Wim Hendriks lijkt hem totaal te ontgaan. Het is zaterdag 21 november 1970 en de Sint is net in Groningen gearriveerd. Traditiegetrouw brengt de goedheiligman een bezoek aan het stadhuis voor het uitdelen van cadeaus.

Het Nieuwsblad van het Noorden weet te melden dat de Sint een zwak heeft voor de 24-jarige Max van den Berg. Het uiterlijk van de wethouder zou hem sterk doen denken aan zijn eigen lang vervlogen jeugd. Het moet de reden voor dit zelfgemaakte cadeautje zijn geweest. Met weemoed zal de oude baas zich hebben gerealiseerd hoe kort het slechts geleden is dat de kleine Max nog heilig in hem geloofde.

Daar sta je dan met die goedbedoelde, maar merkwaardige met speelgoedautootjes versierde marsepeintaart. Typisch een geschenk van iemand die zich uitsluitend verplaatst per stoomboot en te paard. Misschien heeft het bijbehorende gedicht nog inspiratie opgeleverd voor een oplossing van het Groninger parkeerprobleem.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? [email protected]

Nieuws

Meest gelezen

menu