Het beeld van Groningen: renpaard vliegt uit de bocht

La Bella belandt met sulky en al in de vangrail van de draf- en renbaan in het Stadspark. Foto: Archief Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: paardenracehistorie.

Ook renpaarden kunnen ‘crashen’ tijdens een race. La Bella belandt in september 1977, tijdens de Nederland-Oostenrijkprijs, met sulky en al in de vangrail van de draf- en renbaan in het Stadspark. Het veroorzaakt lichte schrik en ontsteltenis bij omstanders en personeel, en gegarandeerd ook bij de fotograaf. Waarschijnlijk is die zich totaal onbewust van zijn schaduw voor hem op de sintelbaan.

De Oostenrijkse pikeur A. Doleschall staat vermoedelijk recht voor het hoofd van het paard. Een schuldbewust man, want in zijn enthousiasme had hij vanaf de start de merrie ‘dichtgetrokken’, waardoor het dier geen lucht meer kreeg en in de eerste de beste bocht al op de sintels kwakte en tegen de vangrail vloog.

Paard en pikeur blijven gelukkig ongedeerd. Na de herstart strijden paarden met klinkende namen als Lilly Again, Nanny M. en Ivan Braun alsnog om de eer. En La Bella? Die zit vast en zeker ergens bij te komen met een suikerklontje.…

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen
menu